Ponta és kormánya is maradhat Románia élén

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

Victor Ponta román miniszterelnök baloldali kormánya a várakozásoknak megfelelően túlélte a pénteki bizalmi szavazást a bukaresti parlamentben.


Nem gyűlt össze elég szavazat a törvényhozói testületben a román ellenzék bizalmatlansági indítványának megszavazásához. 194-en támogatták az indítványt, de legalább 278 voksra lett volna szükség ahhoz, hogy a parlament megvonja a bizalmat a Ponta-kormánytól. Az indítvány ellen mindössze 13-an szavaztak, miután a kormányoldalról sok honatya nem kívánt élni szavazati jogával.


Az ellenzéki PNL azért nyújtotta be az indítványt, mert szerintük a román kormány korlátozta a külföldön élő román állampolgárok választási jogát, valamint halogatja a levélben való szavazást szabályozó törvény elfogadását.

A Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor már korábban közölte, minden képviselőjük egyéni döntése alapján szavazhat igennel, vagy tartózkodhat is. A nem szavazat viszont nem lehetséges. Kelemen szerint az összes képviselőjük beállt volna a PNL mellé, ha látják, hogy meglehet a többségük a parlamentben.