Ponta ellen vizsgálódik a korrupcióellenes ügyészség, de nem mond le

Fotó: Europress/AFP/Daniel Mihailescu / Europress/AFP/Daniel Mihailescu

-

A román miniszterelnököt többrendbeli okirat-hamisítással, pénzmosással, adócsalásban való bűnsegédlettel és összeférhetetlenséggel gyanúsítják. A köztársasági elnök lemondásra szólította fel.


A román miniszterelnök, Victor Ponta pénteken ügyvédje kíséretében kihallgatásra jelentkezett a korrupcióellenes ügyészség, a DNA épületében, távozáskor pedig azt mondta, gyanúsítottként idézték be a korrupcióval gyanúsított Dan Sova szociáldemokrata szenátor – Ponta volt kampányfőnöke – ügyében, akivel 2007-2008-ban ügyvédként üzleti kapcsolatban állt.


A DNA azzal gyanúsítja Pontát, hogy 2007-2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel Sova ügyvédi irodájától havi 2-3000 eurós honoráriumot, majd a felvett összeg igazolásaként más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva hamisított beszámolókat. A vádhatóság szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor volt megbízóját, Sovát különböző miniszteri tisztségekbe jelölte. Ez utóbbi gyanú kivizsgálásához kérte a DNA a parlament hozzájárulását.


A köztársasági elnök nem válthatja le

Klaus Iohannis lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. Az államfő rámutatott: Románia „lehetetlen helyzetbe” került azáltal, hogy miniszterelnökét a korrupcióellenes ügyészség bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg. Hozzátette: másfelől az ország számára a „legrosszabb dolog”, ami bekövetkezhet, egy belpolitikai válság.

Ponta az államfő sajtónyilatkozata után Facebook-bejegyzésben közölte, hogy tiszteletben tartja ugyan Iohannis álláspontját, de őt a parlament nevezte ki, és csak a parlament válthatja le, azt pedig nem tudja elfogadni, hogy a DNA ügyésze „a parlament, a kormány és az ország állampolgárai felett állhat”. Ez diktatúra lenne – tette hozzá a kormányfő.

Bár a román hírtelevíziók arra számítottak, hogy Iohannis felfüggeszti hivatalából a miniszterelnököt, erre nem került sor. Gheorghe Iancu alkotmányjogász, volt ombudsman szerint ezt csak akkor teheti meg az államfő, ha a képviselőház hozzájárul a politikus elleni bűnvádi eljárás lefolytatásához.

A szakértő szerint igaz ugyan, hogy az államfő felfüggesztheti a kormány tagjait, ha bűnvádi eljárás folyik ellenük, de csak abban az esetben, ha a feltételezett bűncselekményeket miniszteri mandátumuk idején követték el.

Ponta ellen viszont korábbi ügyvédi ténykedésével kapcsolatban indult bűnvádi eljárás, míg azoknak a feltételezett bűncselekményeknek a kivizsgálásához, amelyeket kormányfőként követett volna el, a parlament hozzájárulását kérte a DNA - magyarázta a volt ombudsman.


Hogy távozhat mégis hivatalából Ponta?

A romániai korrupcióellenes harc MTI által megszólaltatott szakértője szerint a parlament, az ügyészség és az államfő további lépéseitől függ, hogy Ponta gyakorolhatja-e a miniszterelnöki hatásköreit. Laura Stefan, a bukaresti Expert Forum elemzőcsoport korrupciós ügyekben illetékes szakértője az MTI-nek elmagyarázta, ha a parlament hozzájárul a miniszterelnök elleni bűnvádi eljárás lefolytatásához, akkor az államfő mérlegelheti, hogy felfüggeszti-e őt a tisztségéből. Ha vádemelésig jut az ügy, az államfőnek kötelessége felfüggeszteni tisztségéből a miniszterelnököt.

Pénteken a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) bizalmatlansági indítványt terjesztett be a parlamentben a Ponta vezette szociáldemokrata kormány ellen. A PNL szerint már korábban eldöntötték, hogy a kabinet leváltásáról kérnek szavazást a parlamenttől, „nem Ponta bűnügyei, hanem politikai tevékenysége miatt”. Az ellenzék a külföldön élő román állampolgárok választójogának állítólagos korlátozását, a levélben való szavazást szabályozó törvény elfogadásának halogatását kéri számon a Szociáldemokrata Párt (PSD) körül szerveződött kormánykoalíción.

Ponta nyilatkozataiban arra utalt, hogy nem tartja véletlennek az egybeesést. Facebook-bejegyzésében azt írta:


Nagyon jó az, hogy az ellenzék ma (pénteken) bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentben. Egy demokratikus európai országban a politikai csaták a parlamentben zajlanak, nem a korrupcióellenes ügyészségen.

Korábban Ponta több alkalommal ironikus megjegyzéseket tett arról, hogy őt csak a DNA tudja leváltani, nem az ellenzék, mert a szociáldemokrata kormánynak megnyugtató többsége van a parlamentben.