Pont a tárgyalás előtti napon esett ki a negyedik emeletről az ügyvéd

Fotó: MTI/EPA / Szergej Csirikov

-

A több tonnás terhelésre tervezett csörlő állítólag meghibásodott, amikor a jakuzzit emelték meg.


Válságos állapotban vitték kórházba Nyikolaj Gorohovot, a börtönben elhuny Szergej Magnyitszkij családjának ügyvédjét: kedden kizuhant egy lakóház negyedik emeletéről. Az Interfax szerint Gorohov balesetet szenvedett, amikor a lakása manzárdjába jakuzzit beemelő munkásoknak segédkezett. Állítólag a csörlő mondta fel a szolgálatot, és a balesetet az okozta, hogy a nem tartották be munkavédelmi előírásokat. A hírügynökség szerint a bűncselekmény lehetősége kizárt.

A néhai Magnyitszkij munkáltatója, a brit-amerikai Hermitage Capital befektetési alap által támogatott Law and Order in Russia szerint azonban Gorohovot kidobták az ablakból. A Novaja Gazeta szerint a csörlőnek többtonnányi terhelést kellett volna elbírnia, és nem világos, hogyan romolhatott el. Gorohov súlyos zúzódásokat és töréseket szenvedett, és a RIA Novosztyi szerint helikopterrel szállították a moszkvai Botkin kórházba.

A Law and Order in Russia szerint a moszkvai bíróságon szerdán kell elkezdődnie Magnyitszkij-ügy fellebbviteli tárgyalásának, amelyet az bűnözők és belügyi vezetők kapcsolataira vonatkozó, újonnan előkerült újabb anyagok alapján kezdeményeztek. Ezen Gorohovnak is részt kellett volna vennie.

Az ügyvédet emellett az amerikai szövetségi ügyészség koronatanúként idézte be egy orosz pénzmosási bűncselekmény májusi, New York-i tárgyalására. A vádemeléshez szükséges bizonyítékokat állítólag Magnyitszkij tárta fel.

Magnyitszkij a Hermitage Capital amerikai befektetési alapnak dolgozott, a legtöbb forrás szerint ügyvédként, Moszkva szerint könyvelőként. 2008-ban vették őrizetbe adócsalás vádjával, miután orosz rendőri vezetőket, hivatalnokokat, bankárokat és adóhatósági tisztviselőket korrupcióval vádolta meg, és azzal, hogy 230 millió dollárt vettek el az alaptól.

Magnyitszkijt a tárgyalást nem érte meg, 11 hónappal az őrizetbe vétele után meghalt. A sajtóban megjelent hírek szerint a börtönben agyonverték, ám az ügyészség szerint szív- és érrendszeri elégtelenség okozta a halálát.

Egy orosz elnöki bizottsági vizsgálat szerint kínzással volt egyenértékű az, ahogy Magnyitszkijt fogva tartották, és megtagadták tőle az orvosi ellátást. Hasonló következtetésre jutott az Európa Tanács is.

2012-ben az Egyesült Államokban jogszabályt fogadtak el, amely beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtotta a Magnyitszkij-ügy felelőseit. A törvény elfogadásának kulcslobbistája az amerikai törvényhozásban William Browder, a Hermitage Capital vezérigazgatója volt, akit 2005-ben kiutasítottak Oroszországból és adócsalás Moszkvában 2013-ban távollétében 9 évi szabadságvesztésre ítéltek.

Gorohov 2011 óta a Magnyitszkij család ügyvédje és egyúttal jogi képviselője a Hermitage Capitalnek is. Az alap 1996 és 2006 között volt aktív az orosz részvénypiacon.