Polt Péter: túl enyhék az ítéletek

-

A legfőbb ügyész Népszabadságnak adott interjújában beszélt arról, hogy felül kéne vizsgálni a titkosszolgálati információgyűjtés szabályait, és érzékeltette, hogy várhatóan vádat emelnek a Simon-ügyben.


Túl enyhének tartja a bírósági ítéleteket Polt Péter. A legfőbb ügyész szerint sok esetben különböző jogi megoldásokkal még a törvényi minimumnak is alámennek a bírák. Próbálják befolyásolni a bíróságokat, hogy hozzanak szigorúbb ítéleteket, gyakran csak ezért nyújtjuk be a fellebbezést, még ha nyilvánvaló is, hogy nem sok esélyük van, mondta.


A korrupciós ügyek felderítése titkosszolgálati eszközök nélkül szinte lehetetlen, jegyezte meg Polt, aki szerint célszerű lenne áttekinteni a titkosszolgálati eszközök alkalmazhatóságának, és az így szerzett információk felhasználhatóságának szabályait. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem lazítana a garanciális szabályokon.

Polt Péter arról is beszélt, hogy nem a magyar hatóságokon múlik Simon Gábor ügyének végkimenetele Amit itthon le lehetett nyomozni, lenyomoztak, mondta, de nem árult el részleteket arról, hogy a külföldről eddig megérkezett válaszok alapján származhattak-e bűncselekményből az MSZP volt elnökhelyettesének százmilliói. Érzékeltette ugyanakkor, hogy bizonyos bűncselekmények miatt már most látható, hogy végül vádemelésre kerülhet sor.