Poloskakereső kutyákat képeztek ki Szlovákiában

-


Szlovákiában egy volt rendőrkutya-kiképző, Jan Loew idomított be kutyákat ágyipoloska-keresésre, észlelve az egyre nagyobb igényt a szolgáltatás iránt.

Az egykori rendőrkutya-kiképző eddig három kutyát készített fel a kellemetlen rovarok felkutatására. Jelenleg ezek az egyedüli poloskakereső kutyák Szlovákiában, sőt az elsőként kiképzett, Rum nevű eb az első volt egész Európában.

A kutyákat 300 eb közül választották ki egy sintértelepen. Egy-egy kutya kiképzése három hónapig tart, és ugyanúgy történik, mint a fegyvert, kábítószert vagy robbanószereket kereső kutyáké. A kutyák maguktól ugyanúgy nem keresik a poloskákat, mint a drogokat vagy a fegyvereket, külön fel kell készíteni őket erre.

A poloskákat valószínűleg az ürülékük és feromonjaik alapján szagolják ki a kutyák – mondta a szakértő. Ha nyomot fognak, ugatással vagy földre fekvéssel jelzik.

Loew és felesége a három kutyával naponta mintegy tucatnyi lakást vagy szállodai szobát képes átvizsgálni. Az ebek olyan helyeken is megtalálják a kis vérszívókat, ahol a lakók nem is sejtik jelenlétüket.

A kutyakiképző szerint az ágyi poloskák nagyon elterjedtek, Pozsonyban alig van utca, ahol még ne jártak volna.

Loewék nemcsak a fővárosban, hanem más szlovák városokban is dolgoznak, sőt Csehországban, Ausztriában és Magyarországon is vállalnak megbízásokat. Hogy Magyarországról is keresik, nem meglepő, ha vetünk egy pillantást a budapesti speciális ágyipoloska-térképre (a fenti kép ennek egy részlete).