Póló-Eb: készen állunk, ha nem is látszik

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A január 10-én kezdődő belgrádi olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatottak az utolsó előtti lehetőséget ragadhatják meg a riói szereplés kivívására. Az Eb-győztesek egyenes ágon kijutnak, de ne ezzel a forgatókönyvvel számoljunk.


Ma délután a női, hétfőn a férfi pólóválogatott is megkezdi a szereplését a belgrádi Eb-n. Az előjelek – főleg férfi vonalon – nem túl kedvezőek. Benedek Tibor szövetségi kapitánya csapatát kissé megtépázták az elmúlt évek sikertelen világversenyei. A Világligában nyolcadik lett a csapat, az úgynevezett Szuperdöntőben kikapott Horvátországtól (12-15), ami – eltekintve a sok kapott góltól – még bele is fér, utána viszont kikapott az amerikaiaktól, mi több az ausztráloktól is.


Benedek Tibor hiába instruálta a csapatot, nem bírtunk az olaszokkal


Ez után jött a kazanyi világbajnokság, az esemény fajsúlyánál fogva még nagyobb csalódást keltő hatodik helye. A vébén két komolyan vehető csapattal játszottunk, és ha csak egy-egy góllal is, de Olaszországtól és Montenegrótól is kikaptunk. Ezért teljes joggal mondta Benedek Tibor, hogy a belgrádi Európa-bajnokságon vissza kell szereznünk az önbecsülésünket, valamint újra ki kell vívnunk az ellenfelek tiszteletét, azzal, hogy bebizonyítjuk, a kazanyi vb-blama csak egyszeri kisiklás volt.

„Tudjuk, hogy az utóbbi időben sok csapat ellen sok mérkőzést veszítettünk el, vissza kell szereznünk azt az önbizalmat, amivel ezeket a mérkőzéseket meg tudjuk nyerni – mondta az M4 Sportnak. – 2013-ban elhitték a játékosok, hogy képesek vagyunk bárkit legyőzni, ezek után egy világbajnoki címmel a hátunk mögött újra abba a helyzetbe kerültünk, hogy mindenki minket akar megverni. Ez egy ideig nem sikerült, aztán Szerbiának a budapesti Eb-döntőben sikerült, és utána másoknak is.”

A kapitány ugyanakkor kertelés nélkül, magabiztosan jelentette ki, hogy igenis jók vagyunk, még akkor is, ha az ünnepekkel megszakított háromhetes felkészülés csak fele volt annak, amit egy nyári világverseny előtt szokott együtt készülni a csapat.


Összességében készen állunk, még ha az eredményeink ezt nem is mutatják.

A Volvo-kupán látottak valóban aggodalomra adnak okot. Az olaszoktól úgy kaptunk ki egy góllal, hogy végig vezettek, már a kezdésnél 3-0-ra elhúztak és állt 5-2-re is a meccs, a spanyoloktól pedig kettővel kaptunk ki, volt olyan szakasza a meccsnek, amikor 9-4-re égtünk. Ezek után az, hogy négy góllal megvertük Szlovákiát, szépségtapasznak is édeskevés volt.

„A munka, amit elvégeztünk magabiztossá tesz – mondja a kapitány. A Világliga lehetőséget adott több fiatalnak is, hogy belerázódjon a válogatott légkörbe. Két tornán (Kassán és a győri Volvo-kupán), valamint Zágrábban a horvátok elleni két kétkapuzáson vagyunk túl, sűrű volt a program. Most kell egy kis pihenés, felfrissülés, ez idő alatt le fognak ülepedni a fiúkban a most még meglévő kérdések.


A Görögország elleni csoportmeccsen már egy sokkal jobb válogatottat fogunk látni, én is és a nézők is.

Az említett fiatalok valóban kezdettől fogva lehetőséget kaptak a Benedek-csapatban: Bátori Bence, Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Manhercz Krisztián, vagy Vámos Márton igaz, nem húsz évesek (23-26 között vannak, kivéve a 19 éves Manherczet), de új arcok a válogatottban. Viszont játszanak bármilyen jól is klubjukban a bajnokságban és a nemzetközi kupákban (ez a belépő szint), azért egy válogatott világverseny más kávéház, idő kell, mire megszokják ezt a légkört. De kiegészülve a Varga testvérekkel, Hárai Balázzsal, Hosnyánszky Norberttel, a centerposztra visszatérő Kis Gáborral, a kapus Nagy Viktorral, ez már valóban egy ütőképes gárda benyomását kelti.

„Arra nem is szabad gondolnunk, hogy elbizonytalanodtunk, vagy magunk alatt vagyunk. A jó dolgokat kell átmenteni, mert azért volt azokból is – mondta Varga Dániel az M4-nek. – Tény, hogy egyik meccsen sem tudtunk négy negyeden át jól játszani, de minden meccsen volt voltak olyan periódusok, amikor dominálni tudtunk. Ezeket a periódusokat kell négy negyedre kibővíteni.”


Varga Dániel a magyar csapat vezére kell, hogy legyen Belgrádban


„A legfontosabb, hogy mi magunk elhiggyük, hogy, amit csinálunk, az igenis jó, és, akkor nem lesz több bizonytalanság sem védekezésben, sem támadásban – tette hozzá Kis Gábor. – A kettőnek együtt kell működnie, mert, ha stabil a védekezés, akkor nem kell azon görcsölni, hogy mi van, ha kimarad elől egy helyzet.

Benedek az Eb-t és az olimpiát egy egységként kezeli. A csapat megújult, nagyon erős, mindenki készen áll arra, hogy megküzdjön az olimpiai csapatba kerülésért, és persze, hogy kivívjuk a riói szereplés jogát. Ha nem most, akkor legkésőbb áprilisban. Most ugyanis nagyon dolga lesz. Európából egyelőre három csapatnak van olimpiai kvótája: a Világligát megnyerő Szerbiának, valamint az vb-n mögöttük végző két dobogósnak, Horvátországnak és Görögországnak. Azaz a közvetlen kijutáshoz az kell, hogy ezen a három csapaton kívül egyetlen másik se végezzen előttünk. Ha nem így lesz, akkor négy vagy öt (a létszám még nem végleges) másik szerencséssel európai csapattal együtt készülhetünk az április 3-10. közötti trieszti pótkvalifikációs tornára, ahonnan 12-ből négyen jutnak ki Rióba.

A belgrádi Eb-n január 11-én játsszuk az első csoportmeccset Görögország ellen, ami rögtön a legfontosabb összecsapás lesz (az oroszokat és a törököket hátra kötött kézzel is verni kell).

„A görögök elleni meccs kulcsfontosságú lesz, utána pedig haladhatunk majd lépésről lépésre előre – mondja Varga Dániel. – Semmi esetre sem raknék olyan terhet a csapat vállára, hogy nekünk Eb-t kell nyernünk, vagy kvótát kell szereznünk. Nem tartunk ott.


Ez a magyar válogatott nem az első számú esélyese az Európa-bajnokságnak. Az egyik esélyese, de rajtunk kívül van még hét nyolc másik csapat, amelyik ugyanezt gondolja magáról.

A lányoknak sem lesz könnyebb

A női válogatottnak szintén nyernie kellene ahhoz, hogy egyenes ágon jusson ki Rióba, de rájuk sem vár könnyebb feladat. Bíró Attila kapitány a felkészülésről azt mondta, hogy nem tudtak annyi magas színvonalú meccset játszani, amennyit szerettek volna. Az Eb előtti utolsó tornán, a miskolci Univer-kupán is csak felemás mezőny gyűlt össze, a mieink, a vb-bronzérmes olaszok, valamint a görögök mellett a magyar ligaválogatott tette teljessé a mezőnyt. Keszthelyi Ritáék viszont, a fiúkkal ellentétben, legalább simán megnyerték a tornát, mindhárom ellenfelüket legyőzve.

„Az Eb előtt ugyan viszonylag kevés olyan meccset tudtunk játszani, amelyek a csapat fejlődését nagyban segíthették volna, így is bizakodásra adhat okot, hogy folyamatosan javuló formát mutattak a lányok” – mondta erről Bíró Attila.


Bíró Attila

Bíró Attila nem lehet maradéktalanul elégedett a felkészüléssel, de ennek ellenére is optimista


Az olaszok elleni siker valóban mértékadó, míg a görögök legyőzése lélektanilag lehet fontos, hiszen velük egy csoportban leszünk Belgrádban. Ráadásul rögtön az Eb- és vb-ezüstérmes hollandok elleni (minimum rizikós) nyitómeccs után játszunk majd velük.

„A rövid felkészülési időszakba amit csak lehetett, megpróbáltunk mindent belesűríteni. Az egyhetes kínai edzőtáborunk nagyon hasznos volt, akárcsak a két Világliga-selejtezős mérkőzés – mondta a szövetségi kapitány, aki szerint a felkészülés jól sikerült. Hozzátette, hogy a múlt hétvégi Univer-kupa nagyon sokat segített, de van még fejlődési lehetőség elsősorban védekezésben és az emberelőnyös játékban.
„Mondom ezt úgy is, hogy mentálisan erősödött a csapat és védekezésben is jobbak lettünk. A belgrádi Európa-bajnokságon is arra számítok, hogy mérkőzésről mérkőzésre még inkább összeáll a válogatott, napról napra előbbre lépünk, s a végjátékban is ott tudunk lenni” – tette hozzá.


Keszthelyi Rita; Pomeri, Francesca

Keszthelyi Rita (8) évek óta alapembere a női válogatottnak


A keret összeállításakor talán csak egyetlen poszton, a kapusoknál húzott váratlant Bíró Attila, aki a korábbi világversenyeken rendszerint jó teljesítmény nyújtó Bolonyai Flóra helyett ezúttal Kasó Orsolyának szavazott bizalmat.

„Az előző világversenyeken nyújtott teljesítmények nem érdekeltek, nem néztem őket, nem befolyásolt semmiben. A bajnoki meccsek becsapósak, így kizárólag a közös gyakorlásokra, tréingekre, mérkőzésekre hagyatkoztam.


A pillanatnyilag legjobb formában lévő tizenhárom játékos került a csapatba

– indokolta döntését a szakvezető.

Ha a lányok nem nyerik meg az Eb-t, akkor az első hat között kell végezniük, hogy részt vehessenek március 21-28. között a hollandiai Goudában sorra kerülő pótkvalifikációs tornán, ahol a 12 csapat közül négy harcolhatja ki az olimpiai szereplés jogát.


A férfi válogatott kerete és programja:
Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda)
Mezőnyjátékosok: Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo)

A válogatott Eb-menetrendje:
január 11., hétfő, 18:15: Magyarország-Görögország
január 13., szerda, 20:05: Magyarország-Oroszország
január 15., péntek, 9:30: Magyarország-Törökország

Az Eb csoportjai:
A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia
B csoport: Szerbia, Horvátország, Franciaország, Málta
C csoport: Olaszország, Románia, Németország, Grúzia
D csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Oroszország, Törökország

A női válogatott kerete és programja:
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)
Az Eb csoportbeosztása:
A csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Görögország, Portugália, Törökország
B csoport: Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Németország, Franciaország, Horvátország

A magyar női válogatott csoportmérkőzései:
január 10., vasárnap, 15.15 ó: Hollandia-Magyarország
január 12., kedd, 15.15: Görögország-Magyarország
január 14., csütörtök, 12.30: Magyarország-Törökország
január 16., szombat, 11.00: Portugália-Magyarország
január 18., hétfő, 17.15: Magyarország-Oroszország

KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!