Pollenügyi kormánybiztost akar a szószóló

Fotó: Getty Images/iStockphoto / conradcress

-

A parlagfű elleni védekezés irányítására önálló, világos feladatkörrel és felelősséggel bíró kormánybiztos kinevezését szorgalmazza közleményében Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes.


Szabó Marcel az egészséges környezethez való jog érvényesítése érdekében hatékonyabb kormányzati fellépést sürget a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére és a fertőzés megelőzésére.

A jövő nemzedékek szószólója szerint egy olyan kormánybiztost kellene kinevezni, aki az ágazati részérdekek (például a költségek csökkentése, a gyógyszerpiac bővülése) egyoldalú képviselete helyett együttműködik az egészségvédelem érdekében tevékenykedő szakmai és civil szervezetekkel, továbbá képes a témával kapcsolatos növényegészségügyi, településpolitikai, nép- és környezet-egészségügyi, munkaerőpiaci, idegenforgalmi szakmai feladatok megoldásának összehangolására. Fontosnak tartja azt is, hogy a kormánybiztos ne „csupán kampányszerűen” – a parlagfű legsúlyosabb gondokat okozó, néhány hetes virágzási időszakában –, hanem tervszerűen foglalkozzon a probléma megszüntetésével.

Szabó Marcel „örömmel nyugtázza”, hogy a kormányzati szervek légi felderítéssel igyekeznek hatékonyabbá tenni a parlagfűvel fertőzött területek behatárolását, viszont elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben hét-nyolcszázezer hektárra becsülik a parlagfüves – főleg mezőgazdasági – területek nagyságát, a hatóságok mostanáig mindössze néhány ezer hektárnyit (tavaly nem egészen 3500 hektárt) tudtak ezekből azonosítani.

Ennek következtében – mint fogalmazott – „akár több ezer hektáros tarlók vagy napraforgótáblák tulajdonosai is hanyagságukkal büntetlenül betegíthetik meg polgárok millióit”. A parlagfű-allergia ugyanis ma már a legfontosabb népbetegségek közé tartozik, pusztán a tünetek enyhítésére évente negyvenmilliárd forintot kénytelenek fordítani az arra érzékenyek – tette hozzá.

A közleményben kiemelték: az ombudsmanok több mint egy évtizede visszatérően felhívták a kormányzatok figyelmét arra, hogy a parlagfűprobléma megoldásának elmulasztása az állampolgárok egészséghez és egészséges környezethez való alkotmányos jogát érintő súlyos visszásságot okoz. Az allergiás légúti megbetegedések csökkentése a parlagfű elleni küzdelemmel együtt állami feladat – áll a közleményben.

A biztoshelyettes a mezőgazdasági szakhatóságoktól a parlagfűvel fertőzött területek esetében határozottabb fellépést vár el. Az, hogy a tapasztalatok szerint a városokban magasabb arányban fordulnak elő az allergiás betegségek, megerősíti, hogy a légszennyezés is hozzájárul ezek terjedéséhez, ezért a légszennyezés elleni komplex fellépés is elengedhetetlen.