Politikai válság egy hadgyakorlatból

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

A nyugatbarát moldovai kormány és az oroszbarát elnök közötti politikai válsággá fajult péntekre a moldovai katonák részvétele egy hagyományos, amerikai vezetésű közös hadgyakorlaton.


A Rapid Trident fedőnevű gyakorlatot idén szeptember 8-a és 23-a között kerül sor Ukrajnában, de Igor Dodon moldovai államfő kedden bejelentette: nem egyezik bele, hogy a moldovai katonák csatlakozzanak azokhoz. Az ország hadserege 1996 óta vesz részt ezekben a manőverekben.

A tiltás ellenére Gheorghe Galbura ügyvivő védelmi miniszter szerdán jelezte: útnak indul egy 57 fős kontingens a hadgyakorlatra, az ukrajnai Javoriv közelében található Nemzetközi Békefenntartó Biztonsági Központba.

A Rapid Trident keretében 14 ország - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Törökország, Ukrajna, Románia, Lengyelország, Norvégia, Moldova, Litvánia, Georgia, Olaszország, Észtország, Kanada és Bulgária - katonái gyakorlatoznak együtt a jövőbeli békefenntartó missziókban való zökkenőmentes együttműködés érdekében - írta honlapján a moldovai védelmi minisztérium.

Dodon pénteki sajtótájékoztatóján kemény hangon bírálta a kormány lépését, elfogadhatatlannak nevezve annak szembeszegülését az elnöki rendelettel. Az államfő egyúttal Galbura távozását követelte, és leszögezte: vizsgálatot indít a hadsereg vezetőjének parancsát megtagadó tisztek előállítása érdekében. Dodon bejelentette: aláírt egy rendeletet, amelyben megtiltotta a moldovai hadseregnek, hogy a határokon kívül részt vegyen bármiféle tevékenységben a főparancsnok, azaz az elnök kifejezett felhatalmazása nélkül.

Sajtótájékoztatóján Dodon azt mondta: egy elnöki rendszerben a kormányfő már csütörtök este lemondott volna. A moldovai katonák ekkor indultak el Ukrajnába. Moldova parlamentáris köztársaság.

"Semmiről és senkiről sem fogok megfeledkezni" - fenyegetett.

Az államfő jó kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és ezt már februárban is megmutatta, amikor hevesen tiltakozott az ellen, hogy a NATO irodát nyisson országában.

Moldova lakosságának egy része Oroszországhoz húz, míg a másik fele inkább az Európai Unióhoz csatlakozna, köztük a jelenlegi kormány több tagja is.