Politikai támadást említ a vesztegetési ügybe keveredett polgármester

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Politikai támadásnak tekinti Balmazújváros polgármestere és a hajdú-bihari fejlesztéseket koordináló miniszteri biztos az Együtt elnökének lemondásukat követelő pénteki nyilatkozatát.


Veres Margit, Balmazújváros független polgármestere és Tiba István (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szerint Szigetvári Viktor, az Együtt társelnökének nyilatkozata is alátámasztja, hogy politikai támadás eszközeivé váltak. Szigetvári pénteken Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján lemondásra szólította fel Balmazújváros független polgármesterét, miután az ügyészség vesztegetés miatt vádat emelt ellene. Szigetvári emlékeztetett arra, hogy a polgármester a bűncselekmény elkövetésének időszakában jegyzőként dolgozott Tiba István fideszes polgármester mellett, akit azóta Lázár János miniszter a hajdú-bihari fejlesztéseket koordináló miniszteri biztosnak nevezett ki.


Veres az MTI érdeklődésére pénteken közölte: az ügyről csak a sajtóból értesült, semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a nyomozó hatóságtól. Közleménye szerint 2012 őszén a helyi férfi NBI-es kézilabdacsapat tulajdonosa megkereste a város polgármesterét, Tiba Istvánt, hogy épít egy kézilabdacsarnokot, amely azonban városi rendezvények bonyolítására nem lesz alkalmas. Ha a város be tud szállni az építkezésbe, akkor megépülhet egy olyan rendezvénycsarnok, amelyre a városban élők évtizedek óta várnak.A polgármester, országgyűlési képviselő kormányzati segítséget kért és kapott, így a képviselő-testület 11 egyhangú igen szavazatával döntött a 180 millió forintos támogatásról. Ennek fejében ráadásul a város 15 éven keresztül évi 20 alkalommal ingyen használhatja a csarnokot városi rendezvényekre. "Az én feladatom jegyzőként a testületi előterjesztések előkészítése, törvényességének ellenőrzése és az ülések törvényes menetének ellenőrzése volt" - írta Veres Margit. Meggyőződése szerint "politikai csatározás eszköze" lett, ahol a cél "Tiba István és a képviselőtársai által megvalósított városfejlesztés lejáratása volt.".

A Blikk januárban számolt be arról, hogy vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki Veres Margitot, Balmazújváros független polgármesterét. A lap azt írta: a tavaly októberben polgármesterré választott Veres Margit korábban a város jegyzője volt, és a gyanú szerint abban a minőségében követte el a terhére rótt bűncselekményt, amely a városi sportcsarnok 2013-ban befejezett felépítéséhez kötődik. A lap szerint a város 180 millió forintos rendkívüli támogatással segítette a beruházást, amelyet egy helyi vállalkozó irányított. Úgy tudták, a vállalkozó az ügy másik gyanúsítottja, a gyanú szerint ugyanis a férfi meg nem engedett módon honorálta a település támogatását.