Politikai plakátot tépkedni nem tilos

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A bíróság az egyik ügyben megszüntette a szabálysértési eljárást. A véleménynyilvánítás jogára hivatkozó döntés ellen nincs apelláta. Az okozott kárt azonban polgári perben követelhetik a rongálókon.


Szeles András és Kalocsai Kinga aktivisták a kormány bevándorlóellenes plakátját tépték le, a darabokat egy nejlonzacskóba gyűjtötték és besétáltak a rendőrségre feladni magukat.Elindult ellenük a szabálysértési eljárás, a rendőrség szerint 20 ezer forint kárt okoztak. Az aktivisták azzal érveltek, politikai véleménynyilvánítás miatt tépték meg a plakátot.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság arra hivatkozva megszüntette az eljárást, hogy „Szeles András és Kalocsai Kinga Regina eljárás alá vontak magatartásukkal csupán Magyarország Alaptörvényének IX. cikkében garantált véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos alapjogával élt”, mikor politikai véleményüknek a plakát „részbeni eltávolításával adott hangot.”

A véleménynyilvánítás szabadsága pedig a bíróság szerint „mindenkit megillető önkifejezésünk szabadságát biztosító alapvető jog, így amennyiben ezt korlátozzák, úgy a sérelmet szenved a társadalmi igazságosság.”

A végzés ellen nincs helye jogorvoslatnak – derült ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közléséből. Az okozott kár miatt viszont polgári pert még lehet indítani.A TASZ korábban arra figyelmeztetett: nem mindegy, hogy rongálják meg a plakátot, a tartó részére figyelni kell, mert akkor már sokkal nagyobb az okozott kár, így már bűncselekményért is felelősségre lehet vonni azt, akit elkapnak.