Politikai okokból nem kaphat diplomát az algériai egyetemista

Fotó: AFP / AHMED OUOBA / AFP / AHMED OUOBA

-

Leila Sidhoum hiába védte meg doktori disszertációját, nem kaphatja meg a diplomáját politikai nézetei miatt.


Politikai témában írta doktori disszertációját Leila Sidhoum, az Algíri Egyetem hallgatója. Az egyetem elfogadta a dolgozatot, és Leila egy bizottság előtt meg is védte azt, diplomát viszont mégsem kaphat, mert másképp gondolkodik, mint az egyetem vezetősége.


Rossz színben tüntette fel a hadsereget

Leila doktorandusz hallgatóként segédtanár volt az egyetemen. Algéria vezetői rétegéről írta dolgozatát, és az 1989 és 2016 közti időszakra összpontosított. Leila szerint az egyetem politikatudományi tanszéke cenzúra alá vetette a disszertációját, arra kérték, módosítson bizonyos részeket, amiket a hadseregről írt - írja a BBC. Olyan részeket is ki kellett volna törölnie, ahol a korábbi elnököket, és a betiltott Iszlám Megváltás Frontot bírálta. Ez a párt nyerte az 1991-es választás első fordulóját, de egy fegyveres konfliktus miatt végül nem volt második forduló. A harcokban becslések szerint 100 ezer ember halt meg, és több ezren eltűntek. A pártot 1992-ben betiltották.
Leila nem változtatott a dolgozatán, ezért a dékán érvénytelenítette, és kivette az egyetemi könyvtárból. Egy professzor azt mondta a BBC-nek, Leila dolgozata olyan állításokat tartalmazott a hadseregről, amik megalapozatlanok, és nem tudományosak.