Politikai indokkal tiltottak el egy focistát

Fotó: AFP / ILYAS AKENGIN

-

A kurd származású Deniz Nakit 12 meccsre eltiltotta a török szövetség, mert egy kupameccs után a harcok áldozatainak ajánlotta a győzelmet.


Súlyos, 12 meccses eltiltást kapott egy Facebook üzenetéért egy Németországban született, kurd származású focista, Deniz Naki. Az Amedspor 26 éves csatára egy győztes kupameccs után azoknak ajánlotta a győzelmet, akik „az elmúlt ötven napban életüket vesztették vagy megsebesültek a földünk elleni, ötven napja tartó elnyomásban. Mi, az Amedsporban nem hajtottunk fejet, és nem is fogunk: a szabadságba és a győzelembe vetett hittel lépünk pályára”.


A török fociszövetség „ideológiai propagandának” minősítette a szöveget, és 12 meccses eltiltást szabott ki érte – írta a Washington Post. A csapat Diyarbakir városában – amelynek jelenlegi állapotáról a fenti kép tanúskodik – szerepel, Törökország délkeleti részén, ahol állandóak az összetűzések a török biztonsági erők és a szeparatista Kurd Munkáspárt harcosai közt. Egész városokban van érvényben kijárási tilalom, és lakosok tízezrei menekülnek a harcok elől.

Az Amedspor drukkerei többségében kurdok, akik a meccsen Kurdisztánt éltető rigmusokat skandáltak, amiért szintén a klubot is megbüntette a szövetség, a következő kupameccsét zárt kapuk mögött kell rendeznie.

Naki már többször nyíltan felszólalt a kurdok jogaiért, ahogy a kiállt a török határ túloldalán az Iszlám Állam ellen harcoló szíriai kurd milícia tagjaiért is.