Politikai foglyokat engedtek szabadon Mianmarban

-


Újabb nyolcvanhárom politikai foglyot részesített kegyelemben Htin Kiav mianmari elnök. Az amnesztiát kapott foglyok között van négy újságíró, akiket 2014-ben ítéltek 10 év kényszermunkára, mert az országot átmenetileg irányító hadsereg állítólagos vegyifegyver-gyáráról tudósítottak.

Mianmarban április elején több mint 200 politikai bűncselekménnyel vádolt rabot engedtek szabadon, illetve mentettek fel a bűnvádi eljárás alól. Az akkor szabadon bocsátott rabok között 69 diák is volt, akiket azért tartottak fogva, mert részt vettek egy erőszakkal elfojtott békés tüntetésen.

Mianmarban megszokott, hogy a különleges ünnepek – mint például az április közepén ünnepelt újév – alkalmával elítélteknek kegyelmeznek meg.

Htin Kiav elnök a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji régi szövetségese és párttársa, aki az új kormánytagokkal együtt március 30-án tette le a hivatali esküt. Mindkét politikus a tavaly őszi parlamenti választásokon elsöprő győzelmet arató Nemzeti Liga a Demokráciáért párt képviselője.

A politikai foglyok szabadon engedése Aung Szan Szú Kji és pártja egyik fő ígérete volt a választási hadjárat során. A Nobel-békedíjas politikus azért nem lehetett az ország államfője, mert az alkotmány értelmében a tisztség betöltőjének nem lehet külföldi állampolgárságú családtagja, Aung Szan Szú Kjinek pedig néhai férje brit állampolgár volt, és gyerekei is azok. Aung Szan Szú Kji a miniszterelnöki tisztségnek megfelelő állami tanácsadói posztot tölti be.