Politico: Orbán nyerésre áll a migrációs vitában

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Orbán Viktort sokan szidják az EU-ban bevándorlóellenes retorikája, a határkerítés felépítése és a menekültügyi kvóták elutasítása miatt, közelebbről nézve azonban világosan látható, hogy a magyar kormányfő nyerésre áll a migrációs vitában – írja a Politico.


"Ezt Brüsszelben


senki sem akarja hangosan kimondani,

de Orbán Viktor nyerésre áll a migrációs vitában" – írja lap. Az uniós vezetők többsége az utóbbi időben átvette a magyar álláspont egyes elemeit. Az EU vezetőinek szavaiból és tetteiből az látszik, hogy a migrációs válság 2015-ös csúcspontja után Orbán nézőpontja érvényesült, amely a bevándorlás akadályozását részesíti előnyben az érkezők integrációjával szemben.

Orbán követelése a szigorúbb határ-ellenőrzésről visszaköszönt az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker évértékelő beszédében. A lap szerint a beszédnek több olyan része is volt, amelyet akár egy az egyben a magyar kormányfő is elmondhatott volna.

Noha Magyarország és Szlovákia elvesztette a kvótapert az Európai Bíróságon, az EU Tanácsa csak üres győzelmet aratott. Az EU sok energiát fektetett a szolidaritás hangsúlyozásába, egyes tagállami kormányok intézkedései ugyanakkor tökéletesen illeszkednek Orbán régóta hangoztatott megoldási javaslatába, hogy szigorítani kell a határ-ellenőrzést és fel kell lépni a Földközi-tengeren tevékenykedő NGO-k ellen. Emmanuel Macron francia államfő is részben átvette Orbán álláspontját, amikor nemrég befogadóközpontok felállítását szorgalmazta Csádban és Nigerben.

Nem kell meglepődni a vita súlypontjának eltolódásán, mert Európa láthatta, milyen súlyos politikai következményekkel járt Angela Merkel német kancellárnak, hogy 2015 szeptemberében megnyitotta országa határait a menekültek előtt.

A Politico azt írja: uniós tisztségviselők szerint bizonyos területeken a magyar megközelítés a józan észt képviseli, de az EU vezetése ennek ellenére továbbra is elkötelezett a nyitottság politikája, a legális bevándorlási csatornák kialakítása mellett.

Egyikük szerint az Orbánnal való látszólagos egyetértés mindössze ideiglenes. "Nem az számít, hogy egyetértünk-e Orbánnal.


Először meg kell mutatnunk, hogy ellenőrzésünk alatt áll a helyzet,

utána pedig kidolgozhatjuk a bevándorlóáradat kezelésének jobb módjait" – mondta egy EU-s diplomata.