Politico: Brüsszelnek fogytán a türelme az Orbán-kormánnyal szemben

Fotó: MTI/EPA / Stephanie Lecocq

-

Fogytán az Európai Unió türelme a magyar kormánnyal szemben – írja a Politico. A lap szerint az eddig tehetetlennek látszó EU legalább ötféleképpen adhat hatékony válaszokat Orbán Viktor miniszterelnöknek.


Brüsszel és Budapest vitájának középpontjában a felsőoktatási törvény módosítása, a civil szervezetek átláthatóságáról szóló javaslat, a kormány Állítsuk meg Brüsszelt! című kampánya és a menedékkérők elosztását célzó uniós kvóta áll – írja a Politico. A lap szerint ezek csak a legutóbbi példái a magyar különutasságnak, hiszen Magyarországgal szemben 66 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban.

Az első opció, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból – írja a Politico, bár ez nem áll a pártcsalád érdekében, bizonyos ügyekben ugyanis szükség lehet a fideszes képviselők szavazatára.

A második lehetőséget a kötelezettségszegési eljárások indítása és felpörgetése jelenti, ami viszont nehezítené az uniós menekültügyi szabályok reformját.

Elképzelhető az úgynevezett jogállamisági mechanizmus megindítása is, ami elméletileg akár Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez is vezethetne. Ám az Európai Bizottság vonakodik ezt megtenni, mivel Budapest Varsóval ellentétben kész a párbeszédre, a szankciókhoz ráadásul a tagállamok egyhangú döntésére lenne szükség, amit rendkívül nehéz lenne elérni.

A negyedik opció a költségvetési források csökkentése, ugyanis az uniós pénzek rendkívül fontosak Magyarország számára, a büdzsére vonatkozó szabályok módosítása azonban lehetetlen lenne 2020 előtt.

Az utolsó lehetőség egy független szakértői bizottság felállítása lenne egy új ellenőrzési mechanizmus keretében. Ez évente országspecifikus ajánlásokat fogalmazna meg a tagállamok számára.