Polgárháborúval fenyeget a moldovai elnök

Forrás: Kreml

-

Igon Dodon azt mondta, népszavazást kellene rendezni Románia és Moldova egyesüléséről – arról a kérdésről, ami szerinte polgárháborúhoz vezetne.


"Az egyesülés Romániával – amely mellett a moldovai polgárok egy része kardoskodik – polgárháborút jelent. Elnökként minden törvényes eszközt megragadok ahhoz, hogy megakadályozzam a Moldovai Köztársaság államiságának felszámolását" – mondta Igor Dodon. A moldovai államfő szerint a legújabb kori moldovai történelem legnehezebb korszakai éppen az ilyen törekvések okozták, és az 1992-ben kirobbant, máig megoldatlan Dnyeszter-menti konfliktus is erre vezethető vissza.

"Lehet, hogy valaki szándékosan provokál? Lehet, hogy a hatalomnak kedvez egy ilyen forgatókönyv? Mert tisztában vannak azzal, hogy elveszítik az őszi választást, és talán destabilizálni akarják a helyzetet. Nagyon körültekintőnek kell lennünk. Nagyon alaposan vizsgáljuk ezt a kérdést" – mondta az oroszbarát államfő a vele szemben álló, Európa-párti kormányra utalva.

Dodon szerint demokratikus úton, népszavazáson meg kell kérdezni a polgároktól, hogy mit akarnak. Szerinte egyértelmű, hogy a többség az önálló államiság megőrzése mellett szavazna. "Egyszer s mindenkorra pontot kell tenni erre a kérdésre, de a mostani hatalom nem egyezne bele egy ilyen referendumba" – mondta Dodon. Az 1918-as helyzet, amikor "román katonák kényszerítették ki az egyesülés melletti szavazást, nem fordul elő többé" – mondta az elnök.

Nemrég hét moldovai falu közös nyilatkozatban a két állam egyesülése mellett foglalt állást. Idén lesz száz éve annak, hogy Moldova (Besszarábia) és Románia hajdan egyesült. Besszarábia 22 évig volt Románia része, s a második világháború elején szállta meg a Szovjetunió.

Romániában Traian Basescu volt államfő a két ország egyesülésének a leghangosabb szószólója. Nicolae Timofti volt moldovai elnök 2016 júniusában moldovai állampolgárságot adományozott neki, de Dodon tavaly januárban elnöki rendelettel megfosztotta tőle. Két hónapra rá egy chisinaui bíróság hatályon kívül helyezte Dodon rendeletét.