Polgár Judit lett a férfi sakkozók kapitánya

Fotó: MTI/MTVA / IllyÈs Tibor / MTI/MTVA / IllyÈs Tibor

-

Az első hatba szeretne kerülni a magyar válogatottal a pénteken kezdődő reykjavíki sakkcsapat-Európa-bajnokságon Polgár Judit, aki szövetségi kapitányként először irányítja az együttest.


A debütáló szakvezető az elutazás előtti budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a magyar csapat az Élő-pontszámok alapján a hetedik helyre van rangsorolva a 36 csapatos mezőnyben, ezért ő egy érmes helyezéssel már nagyon elégedett lenne. Polgár Judit döntése alapján az első táblán Lékó Péter játszik majd, mögötte Rapport Richárd, Almási Zoltán, Berkes Ferenc és Balogh Csaba lesz a sorrend.


Nyolcan a top húszból

Az Eb-résztvevőkről Polgár Judit annyit árult el, hogy a világ legjobb 20 játékosából nyolc lesz ott Izlandon, a férfiaknál az oroszok kiemelkednek a mezőnyből, de ez még szerinte nem jelenti azt, hogy ők győznek. Bár a kapitány szerette volna, ha a csapat tagjai több időt tudnak együtt készülni, erre a játékosok szoros programja miatt nem volt lehetőség. Pozitívumként említette viszont, hogy az akklimatizáció érdekében ezúttal két nappal az Eb előtt ki tudnak utazni Reykjavíkba. Polgár Judit azon a véleményen van, hogy a végső helyezés azon múlik, hogy az utolsó két-három fordulónak milyen pozícióból tud nekivágni a csapat, és szerinte sok függ majd attól, hogy a játékosok mennyire tudnak nyugodtak maradni a végére.


Fontos a fizikum

A férfiak éljátékosa, Lékó Péter úgy vélte, a fizikai állóképességnek nagy szerepe lesz az Európa-bajnokságon, ahol szerinte semmire nincs garancia és egyik erős csapat sem érezheti magát biztonságban. Ő is osztja azt a véleményt, hogy az első hat közé kerülés szakmailag már nagyon jó eredmény lenne. A második táblás Rapport Richárd azt mondta, magánéleti problémái rendeződtek, s ennek hatására az utóbbi időszakban ismét felfelé indult el a világranglistán. Úgy érzi, tette hozzá, hogy most élete legjobb formájában van. Almási Zoltán arról beszélt, hogy nagyon motiváltan várja az Eb-t.


A nők kétszer is edzőtáboroztak

Ruck Róbert, a női válogatott augusztusban kinevezett kapitánya elmondta: a 2013-ban egyéni Európa-bajnok, decemberben anyai örömök elé néző Hoang Thanh Trangot nélkülöző magyar női együttes előzetesen a kilencedik helyet foglalja el a 30 induló ország között, de szeretné, ha a csapat ehhez képest egy-két helyet előrelépne. A nőknél az első táblán Vajda Szidónia vezeti majd a bábukat, a további táblasorrend így alakul: Mádl Ildikó, Rudolf Anna, Papp Petra és Gara Tícia.

Ruck véleménye szerint a nőknél az orosz, az ukrán és a grúz csapat egyértelműen jobb a többinél, s kapitánytársához hasonlóan ő is szeretne együttesével az első hat között végezni. Kitért arra, hogy a magyar női csapat két edzőtáborozáson is részt vett, s kiemelte, hogy Papp Gábor személyében másodedző is segíti a női válogatott munkáját.

A reykjavíki sakkcsapat-Európa-bajnokságot november 13. és 22. között rendezik, svájci rendszerben kilenc fordulót játszanak a csapatok.