Polak, Węgier... – képviselőcserével támad a Jobbik?

Fotó: MTI/Mohai Balázs / MTI/Mohai Balázs

-

A Jobbikban nem tudnak róla, hogy született ilyen megállapodás. Bár a lengyel radikálisokkal tagadhatatlanul jó kapcsolatokat ápolnak.


Az új lengyel szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Mozgalom (Ruch Narodowy) összefogna a Jobbikkal az európai parlamenti választásokra. A hétvégén kötött megállapodásuk szerint a Nemzeti Mozgalom indítana egy magyar jelöltet Lengyelországban, cserében pedig a Jobbik listáján is lenne egy lengyel jelölt – írja a lengyel Gazeta Wyborcza nyomán az EUobserver.com. „Nem tudom még én sem, hogy erről született-e döntés, meg, hogy mi igaz ebből” – válaszolta megkeresésünkre Pál Gábor, a Jobbik szóvivője. Vona Gábor mindenesetre biztosan nem találkozott lengyelekkel a hétvégén – mondta – mert magyarokat látogatott meg Londonban. Egy ilyen kaliberű döntésnek viszont elnökségi döntésnek kell lennie. A Nemzeti Mozgalom a Jobbik egyik legfőbb szövetségese, ellenzi egyebek között a melegjogokat, az abortuszt, a feminizmust, a kommunizmust és bevándorlást is. A Nemzeti Mozgalom számos kisebb nacionalista, euroszkeptikus és ultrakatolikus csoportot fog össze. Több tagja a szintén jobboldali radikális Lengyel Családok Ligájából jött. A csoportok tavaly fogtak össze, direkt azért, hogy elindulhassanak az EP-választásokon. „Amint bekerülünk az Európai Parlamentbe, más euroszkeptikus csoportok oldalán fogunk harcolni a brüsszeli föderalizmus és az európai centralizmus ellen” – idézi vezetőjüket, Robert Winnickit a RawStory.com (Winnicki a baloldali képen Novák Előd és Vona Gábor mellett látható). A párt leginkább az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjával, a francia nemzeti Fronttal és a Jobbikkal szeretne együttműködni.


-


Konfliktusok a hazai fronton

Miközben a Jobbik a külföldi barátokat toborozza, idehaza feszültségek vannak a pártban. A szolnoki városi elnökség után vasárnap az ottani megyei elnök, Szathmári Norbert is lemondott. Az ATV arról számolt be, hogy a szolnoki vezetők azt sérelmezték, hogy semmi befolyásuk nincsen arra, hogy mi történik a pártban, mindenről a Budapesten „lezsírozott” lobbiérdekek döntenek. Erre reagálva oszlatta fel az országos vezetés a helyi alapszervezetet. A szolnoki jobbikosok főleg azt kifogásolták, hogy az országos vezetés Baráth Zsoltot indítaná az országgyűlési választásokon Szolnokon és környékén, holott őt a helyi tagok nem támogatják. Az ATV forrásai szerint Szolnokon sokan túl szélsőségesnek tartják Baráthot, mint fogalmaztak, számukra „a nemzeti radikalizmus nem a zsidózást és a cigányozást jelenti”.

-