Pokorni lemondott az építkezésekről a Normafánál

Fotó: MTI/MTVA / Honéczy Barnabás / MTI/MTVA / Honéczy Barnabás

-

Mégsem lesz síközpont a Normafánál, pedig tavaly szeptemberben az Országgyűlés fideszes többsége még azzal a felkiáltással szavazta meg a Normafa-törvényt, hogy minden budapesti kisiskolás tanuljon meg síelni. A Hegyvidék fideszes polgármestere azonban csak a már meglévő épületeket akarja újrahasznosítani.


Pokorni Zoltán a Greenfónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy nincs szó semmilyen beruházásról vagy építkezésekről. Minden funkció elhelyezhető a meglévő épületekben. Sőt, a meglévő épületek számát csökkenteni is lehetne. A polgármester ezt háromnegyed évvel azután mondta, hogy az Országgyűlés ingyenesen a hegyvidéki önkormányzat tulajdonába adta a Normafánál lévő állami földterületeket, hogy egy európai színvonalú sportközpontot alakítsanak ki a kirándulóhelyen. A környezetvédők és a helybéliek azonban felhördültek a szándék hallatán, és a szavazóitól függő Pokorni inkább melléjük állt. Az egykori Hotel Olimpiát, "a kísértetkastélyt", a polgármester szerint érdemes lenne lebontani, hiszen ott tudnák kialakítani a fogaskerekű vasút új végállomását. Az építési övezetbe tartozó ingatlanon a sportolókat kiszolgáló csomagmegőrző, büfé, tusoló, toalett, vagy egy kerékpárkölcsönző is bőven elférne. A Jánoshegyi úti Budai Sport Hotel vagyonkezelését is átveszi az önkormányzat. A hotel nem túl kihasznált, így bőven lenne hely például arra, hogy kialakítsanak benne egy pihenőt a Normafa közbiztonságára ügyelő rendőrök, parkőrök számára - mondta Pokorni. A természetvédők kérésére néhány hónappal meghosszabbították az egyévesre tervezett európai uniós Natura 2000-es hatásvizsgálat időtartamát is, tavaly ugyanis csak május végén tudták elkezdeni a vizsgálatokat, és sikertelenül végződött a terület emblematikus lepkefajának, a csíkos boglárkának a számlálása. Vagy azért, mert évek óta szorul vissza az egyedszámuk – öt évvel ezelőtt is már alig háromszázat számoltak össze, tavaly pedig egyet sem találtak –, vagy pedig amiatt, mert későn láttak hozzá a munkához. "Ezért, hogy tisztán lássunk ebben a fontos természetvédelmi kérdésben, az elkövetkező időszakban újabb lepkeszámlálást végeznek a szakemberek" - közölte a polgármester.


A természetvédő civilek és a Normafa-törvényt korábban kritizáló pártok üdvözölték a polgármester nyilatkozatát. Arra azonban figyelmeztettek, hogy továbbra is hiányoznak a konkrétumok a terület hasznosításával kapcsolatban. Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója szerint a mostani helyzet sokkal jobb az eredetihez képest, amikor még hóágyúk és a Normafához tervezett épületek szerepeltek az elképzelések között, ám továbbra sem kaptak írásos anyagot a részletekről. A környezetvédő szervezet vezetője a VS.hu megkeresére azt mondta, reméli, hogy a Natura 2000-es hatásvisgálat lezárulta után már kézzelfogható tervekről lesznek új egyeztetések. Csiba Katalin, az LMP választmányi tagja szintén a további egyeztetések fontosságára hívta fel a figyelmet. A politikus lapunknak úgy nyilatkozott, örülnének, ha még az önkormányzati választás előtt tárgyalhatnának a részletekről. Bár Pokorni Zoltán szándékát előrelépésnek tartják, Szegfalvi és Csiba egyaránt arra figyelmeztetett, a Normafa-törvény változatlanul lehetőséget biztosít a természetvédelmi szempontok alárendelésére, illetve továbbra sincs szó minden, a környékre tervezett beruházás lemondásáról. „Megakadt ugyan az a folyamat, hogy a kormányzati gépezet áthalad a Normafán, de továbbra is az a fontos, hogy a zöld területek nagysága ne csökkenjen, és a védett területek megmaradjanak” - mondta Szegfalvi. Csiba Katalin helyesnek tartja az önkormányzat egyeztetési szándékát, és egyben reméli, Pokorni Zoltán nemcsak a választói igényeknek szeretne megfelelni az építkezés lemondásával a helyhatósági választás előtt. A polgármester egy tavalyi, a kerület lakóinak küldött levelében mindenesetre azt írta, a törvény nem kötelezettség, csupán lehetőséget - és ehhez rendelt költségvetési forrást - ad a Normafa rendbetételére. Az önkormányzat nem akar sportcentrumot építeni, nem akarja növelni az autósforgalmat, sem erdőirtást, sem a zöld terület csökkentését nem tervezi. Amit Pokorni a levélben különösen fontosnak tart, az a helyi népszavazás a Normafa sorsáról; a területen csak akkor történhet bármi, ha a kerület lakói döntöttek a tervekről. Utóbbiak előfeltétele pedig a Natura 2000-es tanulmány, amely szigorú környezetvédelmi szempontokat tart szem előtt. A vizsgálat tavaly októberig 34 védett növényfajt és 44 védett lepkefajt regisztrált. Megállapította, hogy a területen mintegy 70 madár- és tucatnyi denevérfaj él. A Natura 2000 európai uniós ökológiai hálózatot jelent. Olyan, EU-s védelem alá eső értékes természeti terület, élőhelyek többé-kevésbé összefüggő láncolata, amely az eredeti európai élővilágot őrzi.