Pokorni az ellenzékkel együtt buzdított népszavazásra a Normafánál

-

A Normafáról szóló vasárnapi, helyi népszavazáson való részvételre buzdított és a tervezett átalakítások támogatását kérte Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere hétfőn a helyszínen, Tüttő Kata szocialista képviselővel és Komáromi Zoltánnal, az Együtt politikusával közösen tartott sajtótájékoztatón.


Pokorni Zoltán - utalva az ellenzéki politikustársaival közös szerepvállalásra - kiemelte: a Normafa van annyira fontos és szép, hogy felülírja az egyébként szokásos szereposztást, amely napjainkban meghatározó a magyar politikai életben. Arra kérte a kerületi lakosokat, hogy menjenek el voksolni vasárnap a helyi népszavazáson, és adjanak esélyt a Normafa megújítására. Abban bízik, hogy legalább eggyel több igen szavazat lesz, mint ahány nem, és a részvételtől függetlenül magukra nézve kötelezőnek tekintik majd a végeredményt.


A Jobbik elutasító álláspontjáról úgy vélekedett: a párt helyi képviselője támogatta a kezdeményezést, de úgy tűnik, az országos pártközpont „rátelepedett" erre a kérdésre. A Normafa-törvény alapvetően állami és önkormányzati területekre vonatkozik, 8 magánterületet érint, ebből kettőnél várhatóak változtatások - jegyezte meg.


Tüttő Kata úgy fogalmazott: azért van jelen a sajtótájékoztatón, mert a Normafa ügye olyan kérdés, amely nem eshet a napi politikai haszonszerzés áldozatául. Ő is kérte, hogy a Normafa kerületében élők közül minél többen menjenek el szavazni, hogy a népszavazás intézményébe vetett hit ne vesszen el. Azt is kérte, hogy a választópolgárok támogassák a kezdeményezést, mert bár a kérdést nem tartják jónak, de a mögötte lévő fejlesztési tartalom, a Normafa újragondolása „csodálatos". Hozzátette, ha nem lesz érvényes és eredményes a voksolás, az baj, a Normafa nem maradhat úgy, ahogy most van.


A kérdés így hangzik

„Egyetérte-e ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I27.) számú határozatában foglaltak szerint?"


Komáromi Zoltán optimista volt, és azt mondta, a Normafa ügye az első kompromisszumos téma, de reméli, hogy ennek lehet folytatása. A népszavazás lehetőség arra, hogy a kerületi polgárok kifejtsék véleményüket, és ha egyetértenek azzal, hogy a „Normafa a mi Normafánk legyen", akkor le tudják tenni emellett a voksukat. Kiemelte: 25 éve adóssága a politikai osztálynak, hogy nem segített kialakítani azt a fajta tudatosságot, hogy a lakosság képes legyen és akarja megváltoztatni helyi környezetét.


Január 27-én ellenszavazat nélkül fogadta el a XII. kerületi képviselő-testület azt a határozatot, amely a Normafát érintő helyi népszavazási kérdés alapját adja. Ez azt tartalmazza egyebek mellett, hogy a közlekedés szabályozása során a közösségi közlekedést részesítenék előnyben, így az önkormányzat kezdeményezi az Eötvös út - Konkoly-Thege úti kanyar forgalomcsökkentését, a Távcső utca kiépítését, a buszforduló és a Normafa Síház melletti parkoló áthelyezését az Eötvös út 40. és környékén lévő ingatlanok bevonásával.

Kezdeményezik továbbá a Normafa területén kívüli kisebb közösségi parkolók kialakítását, például a Zugligeti úton, Budakeszi határában, a Szépjuhásznénál és Hűvösvölgyben. Ide vezető túraútvonalakat is kiépítenének és a közösségi közlekedési megállókhoz kapcsolódó P+R parkolók kialakítását kezdeményezik.

A határozat rögzíti a területen található, rossz műszaki állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületek felújítását, új funkciók szerinti hasznosítását. E szerint a Béla király úton, az egykori Fácán vendéglő épületének közösségi célú felújításával természetvédelmi-oktatási központot alakítanának ki, és felújítanák, hasznosítanák az egykori Lóvasút végállomás épületét is.

Az Eötvös út 48. alatti önkormányzati ingatlanon jönne létre az úgynevezett Normafa Kapu látogató- és információs központ, és a képviselő-testület kiemelten fontosnak mondta ki az egykori Olimpia Hotel kisajátításának és bontásának kezdeményezését. A parkoló áthelyezése után bővíthetik a Normafa Síház vendéglátó funkcióját, játszóhelyet, közösségi teret alakíthatnak ki.

Korlátozottan biztosítanának síelési lehetőséget is: a Szaniszló rét környékén oktató sífutópálya működne, a Kis-Norma lejtőn mobil felvonó telepítésével állítanák helyre az egykori sípálya egy részét a Mátyás király útig.

A kerület a közbiztonság javítását felügyeleti jelenléttel és térfigyelő kamerák telepítésével valósítaná meg, a Normafa zsúfoltságának enyhítése érdekében pedig nagyobb területre húzná szét a túraútvonalakat.

A népszavazási kérdés azt tartalmazza, hogy a szavazásra jogosultak egyetértenek-e ezen határozattal.