Pokoli szelek és hőség: erre a bolygóra biztos nem vágyik

Fotó: ESA/HUBBLE / M. KORNMESSER

-

A HD 189733b exobolygó soha nem tűnt paradicsomi helynek, de kiderült, hogy még annál is rosszabb az időjárása, mint amit korábban gondoltak.


8900 kilométer per órás szelek fújnak a HD 189733b felszínén, ez a sebesség hússzor nagyobb mint bármi, amit eddig a Földön mértek. Nincs az a hurrikán, ami felvenné a versenyt a bolygónktól 63 fényévnyire a Kis Róka csillagképben található égitest szeleivel.


A mostani az első alkalom, hogy a Naprendszeren kívüli bolygóról gyűjtött volna időjárási adatokat az emberiség. Az biztos, hogy a HD 189733b adatait nem fogják olyan gyakran frissíteni, mint a földi meteorológiai információkat, ahol a big data cégek több milliárd pontra számolnak tizenöt percenként új várható időjárást. Ráadásul a Naprendszeren kívüli információk begyűjtéséhez bonyolultabb berendezés kellett, mint amivel a bolygónkon dolgoznak. Az égitest légkörében feloldott kén mozgását kiértékelve jutottak arra, hogy pokoli szelek tépik a felszínt. A szelek iránya állandó a napos oldaltól az éjszakai oldal felé haladnak.

A HD 189733b már korábban is egy kiemelkedően furcsa bolygónak számított. A ritka "forró Jupiter" típusba tartozik: a légköre a napos oldalon kétezer fokos, az éjszakai oldalon viszont 260 Celsius fokosra hűl le. Ha a szelek nem tennék borzasztó hellyé, ez a hőingadozás tenne arról, hogy senki ne akarjon oda menni.

A bolygó forgási sebessége is óriási 152 kilométer óránként, egy év pedig 2,2 földi napig tart rajta.