Pokoli hőség pusztít a Balkánon

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Enyhülésre csak szerdától lehet számítani, addig a 40 fokot is elérheti a hőmérséklet.


Rendkívüli hőség tapasztalható a Nyugat-Balkánon. Vasárnap Szerbiában 37, de Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában 40 Celsius-fok is lehet. A szerb meteorológiai szolgálat szerint az északi országrészben 33-34 Celsius-fokra lehet számítani, délen pedig 35-37 fokot mérhetnek. Kivételt csupán a Kopaonik-hegység jelent, ahol viharok is előfordulhatnak, és a hőmérséklet sem emelkedik 23 fok fölé. A fővárosban, Belgrádban reggel 22 fokot mértek, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 35 fok lehet.

Hétfőn ennél is melegebb lesz Szerbiában, akár a 40 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet. Enyhülés csak szerdától várható, a jövő hét második felében lassú lehűlésre, záporokra és zivatarokra lehet számítani.

Montenegróban vasárnap napközben 28 és 39 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, helyenként záporra, zivatarra lehet számítani. Néhány napja több erdőtűz ütött ki a forróság miatt. Ezeket sikerült megfékezni, de szükséges a fokozott elővigyázatosság.

Boszniában is pokoli hőségre lehet számítani a napokban, enyhülés csupán a jövő hét második felében várható. A trópusi időjárást magas UV-sugárzás kíséri.