Pokoli érzés levegőt venni Pekingben

Fotó: AFP / WANG ZHAO

-

Bejelentették a második vörös riasztást a kínai fővárosban. Még az utcai nyárson sütés is tilos.


Peking második alkalommal is kihirdette a szmogriadó legmagasabb fokozatát, a vörös riasztást. A vörös jelzés szombat reggeltől érvényes és jövő kedd délig tart. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban megfelezik az utakra engedett autók számát, vagyis a páros és páratlan számra végződő rendszámú autók felváltva közlekedhetnek. Gyárak, üzemek kényszerülnek termelésük ideiglenes felfüggesztésére, építkezéseket állítanak le. Az utcai grillezés ugyancsak tilos.

Az országos meteorológiai intézet jelentése szerint Kína egyes területein minden idők legsúlyosabb szmogja várható, az emberi szervezetre károsabb, mint a december 6. és 9. közötti, amikor az első vörös riasztást kiadták.

A látótávolság Peking egyes részein és a környékbeli régiókban egy kilométer alá csökken, az egy köbméter levegőben mért finom porszemcsék koncentrációja helyenként meg fogja haladni az 500-at, ami az Egészségügyi Világszervezet egészségügyi határértékre vonatkozó ajánlott értéknek a hússzorosa.

A lakosságot arra figyelmeztetik, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak zárt térben, illetve tegyenek óvintézkedéseket. Az iskoláknak és óvodáknak lehetőségük van a tanítást, illetve a foglalkozásokat az érintett napokra szüneteltetni.

Egy sokat idézett tanulmány szerint mintegy félmilliárd észak-kínainak átlagosan öt és fél évvel rövidül meg az élete a rossz levegő miatt. A kínai Hszinmin magazinban közölt 2013-as felmérés szerint egy szabad levegőn töltött nap Pekingben 21 szál, magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű. Az amerikai nonprofit szervezet, a Berkeley Earth országos adatokra alapozott, nemrég közreadott elemzésében arra következtetett, hogy a kínaiak 80 százaléka rendszeresen szenved a szmogtól. A légszennyezés körülbelül napi 4 ezer kínai haláláért felelős.