Pokoli állapotok egy olaszországi menekülttáborban

-

A nőket, a gyerekeket prostitúcióra és rabszolgamunkára kényszerítik a tábor körüli birtokokon. Az olasz belügyminiszter vizsgálatot rendelt el.


A menekülttábor 636 férőhelye ellenére több mint ezer ember szorong, ahol többségükben afrikai férfiak, nők és gyerekek is vannak. Katonák és a rendőrség is őrzi a tábort, ahova azonban a hatóságok be se teszik a lábukat. A táborban nincsen elegendő fekvőhely, az emberek a földön alszanak, nincsen elég élelem, nincsen orvosi ellátás és bármilyen veszély, például tűz esetére vészkijárat se adott.

A menekülttáborban, aminek lakói legalább félévet töltenek itt menekültkérelmük elbírálására várva, a harmadik legnagyobb Olaszországban. Ennek beszámolóját készítette el a L'espresso hetilapban egy tényfeltáró újságíró. A Hét nap a pokolban című cikk a Foggiával szomszédos menekülttábort járta be: a magát menekültkérőnek kiadó újságíró részletes képet nyújt a tábor életéről, ami szerinte inkább egy állami gettóhoz hasonlít, ahol az embereket állatokként kezelik.

A cikkíró szerint a több mint ezer menekültkérőért a tábort működtető két olasz szövetkezet naponta fejenként 22 eurót kap az olasz költségvetésből, milliós bevételre téve szert, mégis a minimális feltételek sem adottak az emberhez méltó körülménykehez.


A tábort a nigériai bevándorlók lakják a legnagyobb számban, akik nőket és gyerekeket prostitúcióra és rabszolgamunkára kényszerítenek a tábor körüli dél-olasz birtokokon, ahova a tábort övező rácsos kerítést kilyukasztva jutnak ki.

Angelino Alfano belügyminiszter vizsgálatot rendelt el azután, hogy a La Repubblica balközép napilap volt főszerkesztője felhívást intézett Matteo Renzi miniszterelnökhöz, hogy több érzékenységgel és hozzáértéssel kezeljék a menekültek sorsát. A volt főszerkesztő a L'espresso című lapban megjelent beszámoló miatt fordul a kormányfőhöz.

A táborba bejutott újságíró nem először ír tényfeltáró beszámolót az olaszországi migrációs helyzetről. Korábban iraki migránsnak kiadva magát megjárta az észak-afrikai embercsempész szervezetek útvonalait, bejutott a Lampedusa szigetén működő menekülttáborba és szintén migránsnak álcázva magát a pugliai ültetvényeken kizsákmányolt munkások életkörülményeiről is beszámolt.