Pokolgép robbant Törökországban – többen meghaltak

Forrás: MTI/EPA

-

Pokolgépes robbantás történt csütörtök reggel a Törökország déli részén fekvő Adana egyik kormányzati épületének parkolójában. A detonáció következtében legalább ketten életüket vesztették, 21-en megsebesültek.


Mehmet Müezzinoğlu török munkaügyi miniszter a CNN Türk hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy öt sebesült állapota súlyos.

A történtek mögött szerinte nagy valószínűséggel a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosai állnak, akik ellen a török kormány harcot vív az ország délkeleti, főleg kurdok lakta részén. A támadást egyelőre senki nem vállalta magára.

A miniszter szerint a PKK-val fenntartott feltételezett kapcsolataik miatt több mint 10 500 állami alkalmazottat bocsátottak el, az azonban nem derült ki nyilatkozatából, hogy ezt még a korábbi tisztogatások keretében tették, vagy egy újabb elbocsátási hullámról van szó. A kormány előzőleg több száz tanárt menesztett a PKK-hoz való kötődésükre hivatkozva, valamint kurdbarát politikusokat vett őrizetbe.

Mahmut Demirtaş, Adana tartomány kormányzója az Anadolu állami hírügynökségnek elmondta, hogy a robbanás hivatala bejáratának közelében következett be néhány perccel nyolc óra után, és valószínűsíthető, hogy öngyilkos merénylet történt, amelyet egy nő hajtott végre. A Hürriyet című török napilap úgy értesült, hogy a merénylő gépkocsiba rejtett pokolgépet hozott működésbe.

Az Anadolu szerint a detonációt követően több autó is lángra kapott, és károk keletkeztek a kormányzati épületben is. Demirtaş később közölte, hogy a gyanúsított autójának rendszámtábláját azonosították. Az NTV televízió jelentése szerint a robbanást 10 kilométeres körzetben lehetett hallani.

Ömer Çelik európai uniós ügyekkel foglalkozó török miniszter, adanai képviselő a Twitter közösségi oldalon azt írta, hogy Adanában terrortámadást követtek el. „Az aljas terror továbbra is célba veszi népünket” – hangsúlyozta Çelik. „Az emberiség nevében a végsőkig folytatjuk küzdelmünket a terror ellen” – tette hozzá.

Numan Kurtulmuş miniszterelnök-helyettes szintén egy Twitter-üzenetben elítélte a támadást, fogadkozva, hogy Törökország „nem adja meg magát a terrorizmusnak”.

Az Egyesült Államok, amelynek konzulátusa van Adanában, az utóbbi hetekben többször is terrortámadás veszélyére figyelmeztette Törökországban tartózkodó állampolgárait.

Az eurázsiai országban a közelmúltban számos, életek tucatjait követelő pokolgépes támadást követtek el, amelyekért a kormány elsősorban a betiltott PKK-t teszi felelőssé. A merényleteket több ízben is magára vállalta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, valamint szélsőbaloldali csoportok is jelentkeztek néhány támadás elkövetőjeként. Süleyman Soylu török belügyminiszter éppen szerdán számolt be arról, hogy év eleje óta az országban 258 támadást hiúsítottak meg, amelyek közül 214 a PKK-hoz, 34 az IÁ-hoz, 10 pedig a szélsőbaloldalhoz köthető.

A több mint egymillió lakosú Adana – az azonos nevű tartomány székhelye – mintegy száz kilométerre fekszik a szíriai határtól, és a várostól 16 kilométerre található az incirliki katonai támaszpont, amelyet az Iszlám Állam ellen létesült, Washington vezette nemzetközi koalíció harci repülőgépei használnak.

A Doğan hírügynökség csütörtökön azt jelentette, hogy három török katona meghalt és további hét megsebesült az Iszlám Állam támadásában Szíria északi részén, ahol a török hadsereg támogatja a felkelők egyik offenzíváját. Az egyenruhásokat a dzsihadisták kezén lévő Báb település körzetében ölték meg.