Pokolgép robbant egy török csendőrőrsnél

-

A hatóság a kurd gerillákat gyanúsítja a merénylet elkövetésével.


A merénylők a csendőrőrs bejáratáig hajtottak a robbanóanyaggal megrakott kisbuszukkal a főleg kurdok lakta Ömerilben. Ezután elfutottak, és a távolból robbantották fel a pokolgépet. A támadásban 2 embert meghal, 4 pedig megsebesült. A törökök szerint a merényletet a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK gerillái követték el.

Délkelet-Törökországban legutóbb június 8-án történt hasonló támadás, Midyat egyik rendőrőrse előtt. Akkor 6 ember meghalt, 50 pedig megsebesült. Még nem tisztázott, hogy az eset öngyilkos merénylet volt-e, vagy távirányítóval robbantották fel a közel egy tonnás pokolgépet. Azt a merénylet a PKK vállalta.

A török-kurd konfliktus két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában robbant ki újra. Az összecsapásokban tavaly július óta a biztonsági erők több mint 500 tagja halt meg, és a PKK mintegy 7600 felkelőjét ölték meg Törökországban és az iraki Kurdisztánban Az 1984 óta tartó török-kurd konfliktusban eddig mintegy 40 ezren vesztették életüket.

A törökök a napokban azt közölték, hogy a délkelet-törökországi városokból már kiűzték a PKK fegyvereseit, a hadműveletek a térség hegyvidéki területein folytatódnak. Recep Tayyip Erdogan elnök a katonai beavatkozással pontot akar tenni a fegyveres felkelés végére. Binali Yildirim miniszterelnök azt mondta: a PKK-tól fegyverszünetre és tárgyalásra irányuló információk jutottak el hozzá, de az elmúlt hetek terrortámadásai miatt minden párbeszédet kizár.