Pokolgép robbant a kabuli spanyol követség közelében

-

Nem lesz egyhamar béke Afganisztánban. A tálibok pokolgépes merényletet hajtottak végre a kabuli spanyol nagykövetség közelében.


Tálib lázadók gépkocsiba rejtett pokolgéppel támadást hajtottak végre pénteken a kabuli spanyol nagykövetség közelében lévő egyik vendégház ellen. A támadást követően tűzharc bontakozott ki, amely a helyi források szerint még zajlik az afgán főváros Serpur nevű kerületében. Legalább ketten meghaltak, és hatan megsebesültek.

Zabibulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője Twitter-oldalán közölte, hogy „öngyilkos merénylők törtek be a külföldi megszállók egyik vendégházába”. Nemzetközi biztonsági tanácsadók úgy tudják, hogy a megtámadott épület a spanyol nagykövetség egyik vendégháza lehet a Serpur kerületben, ahol számos külföldi követség és kormányzati épület is van.

Legalább három lázadó hajtotta végre a támadást – közölte egy rendőrségi illetékes. Az Emergency olasz humanitárius szervezet korábban közölte, hogy a támadás után hét embert szállítottak az általa üzemeltetett kórházba, amely alig 700 méterre van a spanyol követségtől.

A mostani pokolgépes merénylet véget vetett több hónapnyi viszonylagos nyugalomnak az afgán fővárosban, és nem sokkal azután történt, hogy Asraf Gáni afgán elnök visszatért egy Iszlámábádban rendezett regionális békekonferenciáról, amelynek célja a korábban zátonyra futott béketárgyalások újjáélesztése volt a tálib szélsőségesekkel.

Az utóbbi hónapokban többször is súlyos kudarcot vallottak az afgán biztonsági erők. Szeptemberben a tálib lázadók napokra elfoglalták az észak-afganisztáni Kunduz városát, e héten pedig megtámadták az ország déli részén lévő kandahári repülőteret, és megöltek mintegy félszáz civilt, rendőrt és biztonsági őrt. Rahmatullah Nabil, az afganisztáni hírszerzés, a Nemzeti Biztonsági Igazgatóság elnöke emiatt csütörtökön lemondott tisztségéről.