Pokolgép robbanhatott a Fülöp-szigeteken

Fotó: PPD / ROBINSON NINAL

-

Az államfő is a közelben volt, de nem sérült meg.


Legalább 10 halálos áldozatot követelő robbanás történt pénteken a Fülöp-szigeteki Davaóban. Rodrigo Duterte elnök éppen a településen tartózkodott, de nem sebesült meg. Paolo Duterte, az elnök fia és egyben Davao polgármester-helyettese szerint apja távol volt a robbanás helyszínétől, és biztonságban van egy rendőrőrsön.

A robbanás egy piacon történt, az előkelő Marco Polo szálloda előtt, ahol Duterte gyakran megszáll. A robbanás okát még nem tudni, egy rendőrségi szóvivő szerint azonban valószínűleg pokolgép lehetett. Mintegy 30 sérültet kórházba szállítottak, a dpa hírügynökség szerint legalább 60 sebesült van.

Davao a Fülöp-szigetek déli részén lévő Mindanao szigeten van. Mindanao egyes részein iszlamista szélsőségesek folytatnak harcot nagyobb autonómiáért.

Duterte hosszú ideig Davao polgármestere volt, onnan került az államfői székbe, és a drogkereskedelem ellen a városban folytatott harcát most az egész országra ki akarja terjeszteni. Duterte gyakran buzdított kábítószer-kereskedők meggyilkolására, jogvédők szerint Davaóban megtűrte halálosztagok tevékenységét. A 1990-es évek végétől több mint 1400 gyanúsítottal végeztek a város utcáin anélkül, hogy bárkit is felelősségre vontak volna ezért.