Pokolgép lehetett a lezuhant orosz gépen

Fotó: MTI/EPA / Haled el-Fiki

-

Amerikai szakértők szerint nagy valószínűséggel robbanószerkezet okozta a Sínai-félsziget fölött lezuhant repülőgép katasztrófáját. Az AFP hírügynökség, a CNN és az NBC televíziók meg nem nevezett amerikai szakértők véleményét idézték, amelyet az amerikai hírszerző szervek által összegyűjtött eddigi gyanújelek alapján alakítottak ki.


Az AFP megjegyzi: ha a bőröndben elhelyezett pokolgéppel kapcsolatos feltételezés beigazolódik, akkor az Iszlám Állam a merényleteinek új formájára tért át, hiszen ilyen típusú akciót még nem hajtott végre.

Moszkvában ezen a napon az Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK), a Független Államok Közössége légügyi hatóságának műszaki testülete megerősítette azt, amit korábban az al-Maszri al-Jóm című egyiptomi napilap honlapján bírósági forrásokra hivatkozva írt le. Eszerint a pilótafülke hangrögzítő berendezése (Cockpit Voice Recorder, CVR) komoly mértékben megrongálódott, ugyanakkor a repülési adatokat rögzítő (Flight Data Recorder, FDR) doboz tartalmának letöltése sikeresen befejeződött.

A bizottság csütörtöki közleményében azt írta, hogy szakemberei jelenleg a többi ország szakértőivel együtt folytatják a vizsgálatokat, a letöltött adatok elemzését.

A közlemény szerint a MAK szakemberei a nemzetközi polgári repülésről szóló chicagói egyezmény előírásainak megfelelően, az egyiptomi, francia, német és ír szakértőkkel szorosan együttműködve vizsgálják az orosz gép tragédiájának lehetséges okait. A MAK moszkvai központjában ezzel párhuzamosan megkezdték a vizsgálatokat a személyzet szakmai felkészültségével, egészségi állapotával, repülési alkalmasságával kapcsolatosan, különös figyelmet szentelve annak, hogy betartották-e a gép műszaki kiszolgálásával és karbantartásával kapcsolatos szabályokat.