Pokolba születve - szívszorító képek a görög menekülttáborból

Fotó: ANADOLU AGENCY / Iker Pastor

-

Még nincs járvány az Idomeniben felépített ideiglenes menekülttáborban, hetven gyereket azonban már kórházba kellett szállítani.


Tizennégyezer menekült előtt zárta le a határát Macedónia, terrorveszélyre hivatkozva. A szíriai pokolból érkezők egy Idomeni nevű görög falu közelében építették fel sátortáborukat, ott várják, hogy a határok ismét megnyíljanak - írja a Daily Mail.

A csoport naponta körülbelül kétezer menekülttel bővül. A segélyszervezetek munkája ellenére a körülmények borzasztóak. Idomeni szimbóluma a cikkünk fejlécében is látható kép, amelyen a táborban született egyik csecsemőt egy pocsolyában mosdatják meg.Az elmúlt héten hetven gyermeket kellett kórházba szállítani a táborból lázzal és hasmenéssel. A helyzet pedig folyamatosan romlik. Még nem tört ki fertőző járvány a táborban a görög egészségügyi szakemberek szerint, akik a hadsereg által épített, jobban felszerelt táborokba próbálják átterelni a menekülteket.


Görögországban legalább 42 ezer ember ragadt a balkáni migrációs útvonal lezárást követően. A macedón elnök 20 millió menekülttől és dzsihadistáktól való félelmében zárta le a határt. A német Bildnek arról beszélt, hogy csak a macedón határőrök kilencezer feltételezett dzsihadista útlevelét vonták be.