Pókerrobottal indul a világ ellen a debreceni fiú

Fotó: Hevesi Donát / Hevesi Donát

-

Hetven ország majdnem 1800 diákjával versenyez majd Hegyesi Donát, hogy a Los Angeles-i Intel ISEF versenyen az ő találmánya legyen a legjobb. A nemzetközi megmérettetés a legnagyobb az összes, fiatal feltalálókat megmozgató próbatétel közül. Donátnak egy blöffölni is képes pókerrobottal kell lenyűgöznie a világot.


A debreceni Tóth Árpád Gimnázium diákja 17 évesen eszmélt rá, hogy a két kedvenc hobbiját, a robotépítést és a pókert egy találmányban akár ötvözni is lehetne, ezért látott neki a pókerrobot megépítéséhez. Az első prototípus hét-nyolc hónap munka után készült el. A félbevágott kártyaasztalra emlékeztető robot egy karral pakolja a kártyákat, két kamerával néz a világba, a Donát által írt algoritmus pedig lehetővé teszi, hogy a gép pókerezőként gondolkodjon. A robot és gazdája vasárnap az Intel chipgyártó cég International Science and Engineering Fair (ISEF) nevű versenyén fog bemutatkozni és versenyre kelni körülbelül száz másik fiatal feltalálóval. Donátnak nyolc szakember előtt kell prezentációt tartania közel húsz percben a projektjéről. A zsűriben pedig akár Nobel-díjas kutatók is lehetnek. A feladatra Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának alapítója és több találmány kiötlője készítette fel a 19 éves fiút. A robot Donát szerint elég intelligens ahhoz, hogy pókerversenyeken is lehessen indítani. A kamerák segítségével nemcsak a kártyalapokat ismeri fel, hanem értékeli is a kézben lévő kombinációt, döntéseket tud hozni, sőt „a matematikai esély és a véletlenszerűség kombinációjával dolgozva még a blöffölésre is képes”. Egyelőre azonban a pókerversenyek játékosai valószínűleg nem örülnének egy gépi ellenfélnek, így első körben Donát a fejlesztését otthoni gyakorlópartnerként ajánlja, de a későbbiekben a kaszinókban is biztosan helyet találna a gép.Otthoni barkácsolástól Los Angelesig

Akármilyen fiatal is a debreceni gimnazista, nem most kezdte az ipart. Donát már 14 évesen a programozás bugyraiba ásta magát, 16 évesen pedig  az elektronikával kísérletezett. Első fejlesztését magának készítette, legyártott egy okosórát, aztán a sort egy LED-kockával folytatta, de csinált három dimenzióban dolgozó marógépet is. Aztán egyszer csak, miközben pókerezéshez rendezte a zsetonokat, beugrott neki, hogy a sajátja helyett akár egy robotkar is képes lenne a pakolgató mozgásra. Az első prototípusok egyikével a Magyar Innovációs Szövetség fiataloknak szánt versenyére rögtön be is került, ahol aztán elvitte az első helyezettnek járó díjat. A projektet továbbfejlesztette, és kijutott a verseny európai fordulójába, a Fiatal Tudósok Versenyére, ott különdíjas lett.

Egy pókerrobotot is lehet tuningolni

Ekkor már sokkal pontosabban működött a robot az első fejlesztéshez képest, mivel annak még minden egyes elemét maga Donát fűrészelte kézzel, és gyengébb motort is használt. Ezután drágább és precízebb motorokra tért át, az elemeket számítógépen tervezte meg, és azokat már lézerszabászatnál gyárttatta le. „Én fejlesztettem hozzá a pókerező programot is, és a lézeres kivágásnak köszönhetően századmilliméter pontosságú a gép. Pont azért tetszett nekem ez a projekt, mert a hardverépítés részét, amikor valóban barkácsolnom kell, a programozással ötvözhettem. És amikor ezt a kettőt egyszerre csinálom, az az igazi” – mesélte Donát. A mostani a negyedik prototípus, a Magyar Innovációs Szövetség ezzel nevezte be őt a tudományos versenyek egyik legrangosabb eseményére, az ISEF-re. Valószínűleg nagy lesz egyébként a nyomás a fiún, hiszen az ISEF-en már több alkalommal is igen jól teljesítettek a magyarok. Tavaly például a szegedi Papp Gergely egy újfajta kialakítású hangszóróval lett kategóriájában a harmadik. Donát szerint azonban a robot még most sem tökéletes, sőt egyenesen azon izgul, hogy nem fog majd működni a találmány a versenyen. A legnagyobb probléma abból adódhat, hogy a beépített kameráknak nem lesznek megfelelőek a fényviszonyok, és ezért nem fogják tudni megkülönböztetni a kártyalapokat. A robot elsősorban természetes fényviszonyokra van kalibrálva, most fog eldőlni, hogy a versenyen lévő mesterséges fények mellett látnak-e egyáltalán a kamerák.


Ennyire vagány lesz az esemény, amire kijut Donát


Nem áll le a robotokkal a jövőben sem A versenyen a zsűri tagjai valószínűleg azt is meg fogják kérdezni Donáttól, hogy mik a jövőbeli tervei. Erre ő azt válaszolná, hogy a pókerrobot szabadalmaztatását egyelőre nem sürgetné, maximum egy céggel együttműködve gondolná tovább a gépben rejlő lehetőségeket. A jövőjét fejlesztőmérnökként képzeli el. Olyan céget alapítana, amely robotok előállításával keresi a választ újabb mindennapi problémákra. Másik álma egy olyan építőkészlet megtervezése, amely megtanítja a robotépítés fortélyait a fiataloknak.