Pofátlan csellel lopja az étket az afrikai madár

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

A paradicsomdrongó több különböző állatfaj vészjelző kiáltását utánozza. Amikor a riadt állatok elfutnak, a drongó megeszi az eledelüket.


A Science című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzőit is meglepte, hogy a paradicsomdrongó újra meg újra be tudta csapni a gyanútlan állatokat. A kutatók a Dél-Afrikában elterülő Kalahári-sivatag Kuruman folyójánál 847 órán keresztül figyeltek meg 64 drongót. Ez idő alatt a drongók 688 alkalommal kísérelték meg a szomszédjaik ételének ellopását, legtöbbször sikerrel.


- -

A drongó persze nem főállású tolvaj. Rendszerint ez a madár is hagyományos vadászat útján szerzi meg táplálékát, azaz repülés közben rovarokat kap el a csőrével. Vannak azonban olyan időszakok, amikor túl kevés a rovar a légben, például a fagyos reggeleken. Ilyenkor kényelmesebb neki, ha átveri a környéken lakó állatokat. Először saját hangjukon jelzik a veszélyt. Ha az áldozat ezt nem veszi komolyan, akkor a madár úgy változtatott a hangján, hogy egy másik faj figyelmeztető jelzését utánozza – magyarázta Tom Flower, a tanulmány szerzője, a Fokvárosi Egyetem biológusa. A kutatók úgy észlelték, hogy a mangusztától a sakálig mintegy 51 emlős és madár vészjelzését voltak képesek imitálni a drongók. Mivel rengeteg vészkiáltást tud utánozni, a többi állat nem képes megjegyezni, hogy melyik pontosan a drongóé – magyarázták a biológusok. Amikor a kiszemelt állatok menekülőre fogják, a drongó az otthagyott élelemnek nagyjából a negyedét lopja el. Hogy a maradékkal mi történik, az nem derült ki.