PÖCS: a történelemtanárok szerint kínos és megtévesztő

-

A történelemtanárok tiltakoznak a pedagógusok etikai kódexe ellen, és sérelmezik az új történelmi atlaszokat is.


Konferenciát tartottak a történelemtanárok, amelyen állásfoglalást fogadtak el a menekültkérdésről, az Pedagógus Etikai Kódexről, a PÖCS-ről, a tankönyvekről és az új történelmi atlaszokról is - írja a hvg.hu.

A történelemtanárok szerint a PÖCS, azaz a Pedagógus Önértékelési Csoportok nemcsak kínosak, de megtévesztőek is. Hiszen nem önértékelésről van szó, hanem központi előírások alapján történő, több körben megvalósítandó ellenőrzésről. "Ennek következtében bárkinek a munkájában bármikor találhatóak majd hibák. Ebben a rendszerben mindenki ellenőriz mindenkit, s valamennyi jelentés egy központi adatbázisba kerül. Ezáltal az ön- és kolléga-, továbbá szülői feljelentés rendszere épülhet ki". Így a tanárok ezt elfogadhatatlannak tartják.

A menekültkérdéssel szerintük az iskolában is foglalkozni kell, így a többi között azt javasolják a tanároknak, magyarázzák el, hogyan alakult ki az iszlám világ, miben azonos és különböző az európai és az arab kultúra, és mik a jelenlegi migráció főbb okai. Ugyanakkor szerintük az ismeretek átadásán túl fontos, hogy nyitott, kíváncsi és toleráns attitűdöt adjanak át az órákon.

A történelemtanárok tiltakoznak a pedagógusok etikai kódexe ellen, és sérelmezik az új történelematlaszokat is.