Platini szerint jó döntés volt Blatter lemondása

Fotó: Getty Images / Paolo Bruno

-

Nehéz, bátor, de jó döntésnek nevezte Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke azt, hogy Joseph Blatter úgy határozott, távozik a nemzetközi szövetség (FIFA) éléről.


Az UEFA francia irányítója múlt csütörtökön lemondásra szólította fel Blattert a FIFA körül kialakult korrupciós botrány és az ezzel összefüggő szerdai letartóztatások nyomán.


„Kértem, hogy mondjon le. Meghallgatott, majd azt mondta, nem, már túl késő” – nyilatkozott a FIFA tisztújító kongresszusának helyszínén, Zürichben tartott sajtótájékoztatóján a francia UEFA-elnök csütörtökön, egy nappal azelőtt, hogy a svájci sportdiplomatát újraválasztották a FIFA élére.

Platini a konföderációk vezetőinek akkori tanácskozása után újságíróknak azzal érvelt, hogy szerinte a FIFA működésének megváltoztatását csak úgy lehet elérni, ha új elnök kerül az élére. Ő maga ezért egyértelműen Blatter egyetlen kihívóját, Ali bin al-Husszein jordániai herceget támogatta, és azt mondta, az UEFA-tagok döntő többsége szintén utóbbira szavaz majd. Egyúttal az Európán kívüli országok küldötteit is a kihívó támogatására buzdította. Végül mégis Blatter maradt az elnök, mivel riválisa az első szavazási forduló után visszalépett, miután csak 73 voksot kapott, míg Blatter 133-at.

„Nehéz, bátor, de jó döntés” – kommentálta Platini kedden a FIFA-elnök zürichi bejelentését, amely szerint rendkívüli kongresszust hívnak majd össze, hogy a lehető leghamarabb megválasszák az utódját.

A múlt pénteki tisztújítás előtt két nappal Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Blattert a botrány kirobbanása után Platini mellett mások is lemondásra szólították fel, ám a FIFA-elnök erre akkor nem volt hajlandó, kedden viszont már igen.

Előzőleg a The New York Times arról írt, hogy amerikai ügyészek szerint Jérome Valcke, a FIFA főtitkára több tételben tízmillió dollárt utaltatott a vesztegetési botrány egyik főszereplőjének, Jack Warner volt FIFA-alelnöknek.