Platinivel nem foglalkoztak a FIFA-nál

-

A FIFA ad hoc választási bizottsága nem fogadta el a libériai Musa Bility jelentkezését a február 26-i elnökválasztásra, így a posztért jelen állás szerint öten szállnak harcba.


A FIFA csütörtökön közölte, hogy a hét pályázó közül Ali bin al-Husszein jordán herceg, Gianni Infantino UEFA-főtitkár, Jérome Champagne korábbi FIFA főtitkár-helyettes, Salman Bin Ibrahim al-Kalifa ázsiai szövetségi elnök, valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember jelentkezését hagyta jóvá azután, hogy megvizsgálta a jelöltek feddhetetlenségét.

Bility elutasításának okáról személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem hozott nyilvánosságra semmit, az UEFA-elnök Michel Platini pályázatával pedig a francia sportvezető felfüggesztése miatt egyelőre nem foglalkozott.

Platinit a FIFA etikai bizottsága október 8-án tiltotta el 90 napra a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert vizsgálat indult ellene azzal összefüggésben, hogy 2011 februárjában kétmillió svájci frankot kapott Joseph Blatter FIFA-elnöktől. Az ad hoc választási bizottság vezetője, Domenico Scala azt mondta, egy jelölt feddhetetlenségének a vizsgálata nem végezhető el, ha eltiltását tölti. Platini fellebbezett, s ha sikerrel jár, a testület elbírálhatja majd a pályázatát, illetve eltiltásának január 15-i lejárta után szintén ellenőrizni tudják még a feddhetetlenségét az elnökválasztás előtt.

A korrupciós botránnyal sújtott FIFA új elnökének megválasztására Zürichben kerül majd sor jövő februárban.