Platini nem megy el az etikai bizottság meghallgatására

Fotó: AFP / FRANCK FIFE

-

Az eltiltott Michel Platini nem vesz részt a meghallgatásán a FIFA etikai bizottsága előtt. A testület péntekre idézte be az európai szövetség elnökét, aki szerdán ügyvédjein keresztül jelezte, hogy nem megy el a tárgyalásra.


A FIFA etikai bizottsága október elején - a FIFA-elnök Josep Blatterhez hasonlóan - a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől eltiltotta 90 napra a francia sportvezetőt, mert a svájci államügyészség korrupció gyanújával nyomoz ellene. Mindketten fellebbeztek a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, a CAS-nál. Platini esetében a fellebbezést elutasító határozatban szerepelt, hogy a 90 napos, ideiglenes eltiltás - amely január 5-én jár le - nem hosszabbítható meg. A FIFA eredeti ítélete szerint 45 nappal megtoldható lett volna az eltiltás.

Az ügy hátterében az áll, hogy Blatter 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott Platininek. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott a francia sportvezető. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt.

Az ügyben a svájci rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert. A játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben a FIFA etikai bizottságának vizsgálati kamarája örökös eltiltás kiszabását kérte.

Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, Platini pedig - aki a FIFA alelnöke is egyben - 2007 óta az UEFA-t, és egészen a felfüggesztéséig ő számított a február 26-án esedékes FIFA-elnökválasztás esélyesének. Platini továbbra is szeretne indulni a szavazáson, de a szervezet eseti választási bizottsága az eltiltása miatt egyelőre nem foglalkozott a pályázatával, így hivatalosan még nem jelöltje a tisztújításnak.