Platini az Eb-döntőt is kihagyhatja

Fotó: MTI/AP / Ronald Zak

-

Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előző elnöke valószínűleg nem lesz ott az Európa-bajnokság vasárnapi döntőjén.


A francia sportvezető összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt négy évre el van tiltva a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, ettől függetlenül nem hivatalos személyként meghívták őt a hazájában zajló Európa-bajnokságra. Teodor Teodoridisz, az UEFA főtitkára elmondta, hogy az invitálásuk az egész tornára szólt, de Platini eddig nem mutatott érdeklődést iránta, ezért úgy gondolják, a döntőn sem lesz ott.


A finálét a házigazda francia és a portugál válogatott játssza vasárnap 21 órától a párizsi Stade de France-ban.


Platinit korrupció gyanúja miatt tiltották el 2015. október 8-án


Platini főszerepet játszott mindkét korábbi nagy nemzetközi tornán, amelyet Franciaországban rendeztek. Az 1984-ben hazai környezetben Európa-bajnoki címet szerző válogatottnak csapatkapitánya, a tornának pedig kilenc találattal gólkirálya volt, az 1998-as világbajnokságon – amelyet szintén a franciák nyertek – pedig ő vezette a szervezőbizottságot.

Platini májusban szóban lemondott az UEFA elnöki posztjáról, később pedig bejelentette, hogy mindezt szeptemberben, az athéni tisztújító kongresszuson hivatalossá is teszi majd.