A Klik szerint nem is fontos az igazgatói pályázati anyag

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

„Döntően a személyes elbeszélgetés alapozza meg" - a Klik szerint, hogy kiből lesz iskolaigazgató, nem számít, ha az írásos pályázatban plagizál valaki, mint történt az Balassagyarmaton is.


Szűkszavú, de annál érdekesebb közleményben reagált a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a Népszabadság cikkére, mely szerint Balassagyarmaton egy iskolaigazgatót annak ellenére neveztek ki, hogy pályázatát az internetről, és más pedagógusok tanulmányaiból, forrásmegjelölés nélkül átvett részekből rakta össze.


A lap cikke szerint ráadásul a 2015 tavaszán felfedezett plagizálásról tudott a fenntartó Klik akkori vezetője, Hanesz József, de még az Emmi vezetőit, Balog Zoltán tárcavezetőt, és Czunyiné Bertalan Juditot is értesítette az intézményt korábban húsz évig vezető előző igazgató, de csak a helyettes államtitkártól kapott választ.

Az sem volt túl sok: Sipos Imre ugyanis csak azt írta, hogy szerzői jogi kérdésekben a minisztériumnak nincs joga eljárni, jogbitorlás esetén a sértett szerzőnek kell kártérítést kérni. A lap megkereste az érintettet, Fényes-Bók Szilviát, aki annyival intézte el az ügyet: "a vezetői pályázatnak nincsenek formai követelményei".

Most kiderült, nem csak formai követelmények nincsenek, de gyakorlatilag egyáltalán nem számít a pályázat. A Klik ugyanis közleményt adott ki, ebben a következőket írják: „a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium igazgatónőjének az iskoláért és a gyermekekért végzett munkájával a tantestület, a tankerület, és a helyi önkormányzat is elégedett. A tankerület szakmai véleményének kialakítását elsősorban a pályázati anyag megismerését követő, személyes elbeszélgetés alapozta meg, valamint tekintetbe vettük a tantestületi és alkalmazotti közösség véleményét. Az igazgatónő szakmai alapon maximálisan megfelel a feltételeknek".