Lecserélik az olimpiai logót a plágiumvád miatt

Fotó: MTI/AP / Geert Vanden Wijngaert

-

Olivier Debie belga grafikus hivatalos panaszt nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz a 2020-as tokiói olimpia logója miatt, amely feltűnően hasonlít egy színház általa tervezett emblémájához.


Olivier Debie a liégi-i otthonában mutatja a 2020-as tokiói olimpia hivatalos emblémáját és azt a logót, amelyet egy liége-i színháznak tervezett. Debie plágium vádjával hivatalos panaszt nyújtott be a NOB-hoz, mert a logót szerinte az ő munkájáról lopták.

A tokiói olimpia szervezőbizottsága úgy döntött, hogy nem használja tovább a logót, noha az emblémát tervező Szano Kendzsiro visszautasította a plágium vádját.

A két logó gyakorlatilag csak színvilágában tér el egymástól, mindkettő legfőbb eleme egy nagy T betű, amelynek kialakítása szemre teljesen azonos. A színház emblémájánál a T egy nagyobb körben helyezkedik el, míg a tokiói játékok logójában a betű fehér háttér előtt szerepel, s a jobb felső sarkánál Japán nemzeti lobogóját szimbolizálva egy kisebb vörös kör kapott helyet.

A szervezőket korábban az olimpiára tervezett központi stadion költségei miatt bírálták, ennek eredményeként augusztus közepén bejelentették, hogy törlik az eredeti terveket, s azonnal elfogadták a tervezés és építés új ütemezését.