Plágiummal gyanúsítják a menekültválság fontos német szereplőjét

Fotó: AFP / JOHANNES EISELE / AFP / JOHANNES EISELE

-

Ursula von der Leyen, Németország védelmi minisztere doktori dolgozata írásakor csalást követhetett el.


Egy németországi „plágiumvadász” internetes platform, a VroniPlag szerint Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a 90-es évek elején írt doktori disszertációjánál többször is megszegte a tudományos szabályokat – írta a Spiegel.


A csoport az összesen 70 oldalas dolgozat 62 oldalát nézte át, és 37 olyan szövegrészletet talált, amelyben sérültek az idézetekre vonatkozó szabályok – nyilatkozta Gerhard Dannemann, a berlini Humbold Egyetem professzora. Hozzátette, az általuk átnézett szöveg 43,5 százalékában találtak hibát. Ez alatt az idegen szövegek szószerinti átvételét, és a tudományos idézési szabályok elleni jogsértéseket értik.

Dannemann azt mondta, a plagizált szövegrészek három oldal felét tették ki, öt oldalon pedig a 75 százalékát.

Azt még nem tudni, mekkora balhé lesz az ügyből, mert a VroniPlag-nál is úgy nyilatkoztak, hogy csak egy mérsékelten komoly ügy, és hogy az átvett részek is „inkább rövidek, mint hosszúak”.

A Humbolt professzora azonban hozzáteszi, ezen kívül 23 rossz hivatkozás is található a dolgozatban, mivel azok az idézetek valójában nem találhatóak meg az adott könyvben, és ez különösen veszélyes orvosi területen.

Von der Lyden egyelőre nem reagált személyesen a vádakra. Egyik szóvivője annyit mondott, hogy a miniszter augusztus óta tud a vizsgálatról. „A miniszter nem csak visszautasítja a vádakat, hanem még aznap felkérte a Hannoveri Orvosi Egyetemet, hogy egy illetékes független bizottság vizsgálja át disszertációját”.

A címe egyébként ez a dolgozatnak németül: C-reaktives Protein als diagnostischer Parameter zur Erfassung eines Amnioninfektionssyndroms bei vorzeitigem Blasensprung und therapeutischem Entspannungsbad in der Geburtsvorbereitung