Plafonon a magyar lakásárak

Fotó: Getty Images / Spencer Platt

-

Egész Európát figyelembe véve Magyarországon ment végbe a legnagyobb ingatlanpiaci drágulás a harmadik negyedévben. De az áremelkedés visszafogottabb lehet a következőkben a kínálat bővülése miatt.


A magyar lakáspiac újabb eredményével került be az európai élmezőnybe. A magyar lakások 11,6 százalékkal drágultak. Ezzel az eredménnyel pedig Magyarország lett az első az Eurostat listáján, amely szerint az Európai Unióban 4,3 százalékos volt az átlagos áremelkedés – írja a hiradó.hu.

Az eredmény azért is kivételes, mert a lakásdrágulás jelentős kínálatbővülés mellett ment végbe. 2016-ban 22 százalékkal nőtt a magánszemélyek által értékesíteni kívánt lakóingatlanok száma az előző évhez képest.

A jelentős kínálatbővülés mellett végbement lakásdrágulás azt mutatja, hogy nagyon mélyről indult el a piac 2014-ben. Ma már jól láthatók azok az árszintek, amelyeket még elfogadhatónak tartott a piac.

Budapesten gyakorlatilag már nem lehet 5 millió forintnál olcsóbb lakást vásárolni, de a 10 millió forintnál olcsóbbak is ritkának mondhatók. A vásárlók ezért 2016 első felében leginkább a 10 milliónál drágább, de 15 milliónál olcsóbb lakásokat keresték.

Budapesten 2016 végére 19,9 millió forintra, a többi nagyvárosban pedig 12,5 millió forintra emelkedett az a lélektani árszint, ami felett már visszaesett a kereslet.