Mindenáron atomhoz akarnak jutni a terroristák

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

A brit kormányfő azt mondja, a terroristák nukleáris anyagokra is igyekeznek szert tenni, hogy minél több embert tudjanak megölni. Atomerőművek fűtőanyagából például olyan, úgynevezett piszkos bombát készíthetnek, amellyel akár egy nagyvárost is lakhatatlanná tehetnek.


Az Independent tudósítása szerint David Cameron azt mondta, hogy a terroristák bármit alkalmazni fognak, amit csak meg tudnak kaparintani. A brit miniszterelnök azon a washingtoni tanácskozáson beszélt erről, amelyet a nukleáris létesítmények biztonságáról rendeztek a világ vezetőinek. Kifejtette, hogy a terroristák annyi embert akarnak megölni, amennyit csak tudnak, ezért az Iszlám Állam dzsihádistái valószínűleg megpróbálnak úgynevezett piszkos bombát gyártani.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok jövőre egy olyan gyakorlaton is részt vesz, amelyen az atomerőművek és a radioaktív hulladéktárolók elleni online támadásra igyekeznek felkészülni. A brit szakértők más országoknak is felajánlják tudásukat a civil nukleáris létesítmények védelméhez.

Cameron úgy fogalmazott: hihetetlenül fontos a nukleáris anyagok biztonsága mindazon országok számára, amelyeknél futnak atomprogramok, hogy biztosak lehessünk abban, hogy biztonságban vannak ezek az anyagok, nemcsak Nagy-Britanniában, hanem szerte a világon.

A brüsszeli támadások felerősítették a félelmeket, miután az öngyilkos merénylők megfigyelték egy belga nukleáris létesítmény egyik vezetőjének az otthonát. Brit kormányzati források ugyanakkor azt mondták, nincs tényszerű bizonyíték, hogy a terroristák brit célpontokra támadnának.