Pistoriust mégsem engedik ki a börtönből

-

Mégsem engedik ki a börtönből házi őrizetbe Oscar Pistorius paralimpikont, mert büntetésének enyhítését újra meg akarják vizsgáltatni az illetékes jogi testülettel – adta hírül szerdán a Dél-afrikai Köztársaság igazságügy-minisztériuma.


A tárca szóvivője, Mthunzi Mhaga azt mondta, azért kell felülvizsgálni a kérdést, mert a büntetést enyhítő testület idő előtt hozta meg döntését Pistorius ügyében. A szabályok szerint az ilyen döntés meghozatalának időpontjáig a bűnösnek le kell töltenie büntetése legalább egyhatod részét. Mivel Pistorius öt év börtönt kapott, azaz 60 hónapnyit, legalább tíz hónapnak kellett volna eltelnie az enyhítő határozatig, ám az már nyolc hónap elteltével, júniusban megszületett.

A szóvivő azt nem közölte, hogy mikor ül össze a döntés felülvizsgálatát végző jogi testület. Pistorius családja csalódottnak mondta magát.

Pistorius emberölés miatt került rács mögé: barátnője halála szárad a lelkén. Több lövéssel végzett vele 2013-ban, de azóta is azt állítja, hogy baleset történt, betörőnek hitte a nőt.