Pistoriusra nyomkövetőt tesznek

Fotó: MTI/EPA/Pool / HERMAN VERWEY

-

Óvadék ellenében, de komoly megkötésekkel szabadlábra helyezték a paralimpiai bajnokot Dél-Afrikában az áprilisi ítélethozatalig.


A dél-afrikai legfelsőbb bíróság a napokban felülbírálta a korábbi döntést, azaz Oscar Pistorius szándékosan lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot, amiért most legalább 15 év börtön vár rá. Az ítélethozatal április 18-án lesz, addig a műlábas paralimpiai bajnok házi őrizetben lesz a nagybácsijánál – derült ki kedden, miután Pistorius kifizette a közel 200 ezer forintnyi óvadékot.


Pistorius ügyvédje jelezte, valószínűleg az alkotmánybíróságon fellebbez az ítélet ellen. Amíg azonban a házi őrizet tart, Pistoriusnak szigorú pontoknak kell megfelelnie: nem utazhat 20 kilométernél távolabb a nagybácsi házától, így nem is hagyhatja el Tshwane kerületet, csak reggel hét és dél között lehet távol otthonról, mindig magánál kell hordania az útlevelét, és elektronikus nyomkövetőt is kap.A 29 éves egykori bajnok 2013-ban, Valentin-napon lőtte le a barátnőjét a zárt fürdőszobaajtón át. Azzal védekezett, hogy betörőnek hitte a lányt, ezért önvédelemből lőtt. Eric Leach bíró szerint azonban az ajtó mögött lévő személy kiléte irreleváns, amennyiben Pistorius szándékosan ölt, különösen, miután kapott kiképzést, így tisztában kellett lennie azzal, mivel jár a fegyverhasználat.