Pistorius vallomása: „Meg akartam védeni Reevát”

Fotó: AFP

HÁTTÉR

Patológussal érkezett a vád és a védelem az egy hét szünetet követően hétfőn folytatódó Pistorius-per pretoriai tárgyalására. A nap során maga a vádlott, a barátnőjét lelövő hatszoros paralimpiai bajnok atléta is vallomást tett.


A védelem patológus szakértője, Jan Botha, aki 25 ezer boncolást végzett, rögtön a tárgyalás elején vitába keveredett a vád szakértőjével, Geert Saaymannal azzal kapcsolatban, evett-e valamit az áldozat halála előtt három órával (Botha szerint nem). Ezt követően Reeva Steenkamp sérüléseit részletezte (a fejlövés volt a végzetes), aminek hallatán Pistorius öklendezni kezdett és ahogy korábban többször, ismét egy vödröt raktak elé. Gerrie Nel ügyész meglehetősen agresszívan lépett fel, amikor kérte Bothától, mutassa meg, milyen sorrendben jöttek a lövések –  erre azt a választ kapta, hogy „nem ballisztikai szakértő vagyok, hanem patológus.” Végül addig faggatta Bothát, hogy az kijelentette, elképzelhetőnek tartja, hogy a Reeva fején lévő sebhelyet az újságtartó okozta és addig támadta, hogy Botha bevallotta: nem biztos a leadott lövések sorrendjében. Közben Pistorius zokogásban tört ki és családtagjai támogatására volt szüksége, hogy megnyugodjon. A két szakértő később ismét ellentmondásba keveredett egymással. Saayman úgy vélte, meglepő lett volna, ha Steenkamp nem sikoltozik, míg Botha szerint az lett volna meglepetés, ha tud – ez csak abban az esetben történhetett volna meg, ha több másodperc eltelik a lövések között. pistoriuscikk - Dél körül szólították Oscar Pistoriust. A paralimpikon először bocsánatot kért az elhunyt szüleitől és családjától, elmondta, hogy egy olyan pillanat sem telt el a tragédia óta, hogy ne gondola rá és elképzelni sem tudja azt a fájdalmat, amit okozott nekik, aztán zaklatott állapotban így folytatta: „Azon az éjszakán meg akartam védeni őt. Többször próbáltam elmondani, mi játszódik le bennem az eset óta, de képtelen vagyok szavakba önteni.” Beszélt nehéz gyermekkoráról (rossz környéken nőtt fel, az anyja pisztolyt tartott otthon), az édesanyjához és testvéreihez fűződő kapcsolatáról, de kiderült az is, hogy antidepresszánsokat és altatót szed, rémálmai vannak, illetve egyik éjjel félelmében bezárkózott a szekrénybe. Édesanyja korai halála természetesen testvéreivel együtt megviselte, ráadásul utóbbiak nem tudtak anyjuk halálos betegségéről. Az ügy kapcsán még fontos lehet, hogy szót ejtett protéziseiről:  kizárólag akkor veszi le őket, ha lefekszik, és egyből felrakja, amint felkel az ágyból. Kérdezték, fogyaszt-e alkoholt (csak szezonon kívül), használt-e drogokat valaha (nem), és érte-e bűntény a közismerten rossz közbiztonságú Dél-Afrikában (egyszer betörtek hozzá). Elmesélte, hogy nagy hatással volt rá egy öt évvel ezelőtti baleset, amikor elsüllyedt egy hajóval, majd napokig mesterséges kómában tartották. Két, meglehetősen komolynak tűnő esetnek volt szereplője: egyszer rálőttek az autópályán, máskor pedig fegyverrel vetett véget egy balhénak, mely során több férfi esett neki egy másik férfinak egy taxiban. Befejezésül elmondta, Reeva Steenkamp vallásos emberként sokat imádkozott érte, majd közölte a bírósággal, hogy nem aludt előző éjjel és nagyon fáradt, így a bírőnő berekesztette a tárgyalást.

Az ügy háttere

Oscar Pistorius akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha beigazolódik, hogy szántszándékkal lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot. A vád szerint a hatszoros paralimpiai bajnok egy veszekedés következtében lőtte le a modellt otthonuk mosdójában, de Pistorius ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy betörőnek nézte a lányt és ijedtében tüzelt. A Dél-Afrikában az évszázad perének tartott esemény nem csak azért kap kiemelkedő figyelmet, mert egy világklasszis sportoló áll a középpontjában, hanem mert egyúttal fényt vetít az afrikai ország sokat vitatott fegyvertartási szabályozására is. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező, versenyeit lemondó Pistorius akár egy figyelmeztetéssel is megúszhatja a történteket abban az esetben, ha vétlen emberölést állapítanak meg, ugyanis a hírhedten rossz közbiztonságú Dél-Afrikában létezik olyan törvény, amely kimondja, hogy amennyiben illetéktelenek hatolnak be az ember birtokára, használhat lőfegyvert önvédelmi célból.

Névjegy

A 27 esztendős Oscar Pistorius fejlődési rendellenességgel született, lábaiból hiányzott a szárkapocscsont és a lábujjai sem nőttek  ki megfelelően. A családi döntés értelmében kisgyerekkorában az amputációt választották, így műlábakkal kezdett el sportolni. Egy súlyos sérülés miatt a rögbiről áttért az atlétikára, s két hónapnyi edzés után megdöntötte a 100 méteres síkfutás paralimpiai rekordját.  Pályafutása során hatszor akasztottak paralimpiai aranyérmet a nyakába, ő lett a történelem első amputált lábú sportolója, aki az épek között indulhatott az ötkarikás játékokon.  Az egészségesek mezőnyében állandó részvételt vívott ki magának, amit egy idő után többen nem néztek jó szemmel – többek szerint a speciális műlábai előnyt jelentenek ép riválisaival szemben. Pistorius erre csak annyit mondott: „Ha így van, miért nem döntik meg tucatjával a világcsúcsokat a paralimpikonok? Miért küzdenek az 50 másodperc körüli időért 400-on? Sokan csak a műlábam előnyeiről vitatkoznak, a hátrányokat rendre elfelejtik.”