Pistorius mégis szándékosan gyilkolt

Fotó: POOL / HERMAN VERWEY

-

A legfelsőbb bíróság felülbírálta a korábbi döntést, eszerint Oscar Pistorius szándékosan lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot, amiért 15 év börtönt is kaphat.


A paralimpiai bajnok futót gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélték el, arra hivatkozva, hogy valóban azt hitte modell barátnőjéről, hogy egy betörő, amikor a vécéajtón keresztül négy lövéssel megölte őt. Pistoriust a múlt hónapban kiengedték a börtönből, miután az ötéves büntetéséből egyet letöltött, most házi őrizetben van nagybátyja birtokán, ez ellen a dél-afrikaiak erősen tiltakoznak.


Ebben a cellában raboskodott:


Az ügyészség még korábban fellebbezett a döntés ellen, azt szerették volna elérni, hogy szándékos emberölésre minősítsék át a vádat, amelyért 15 év börtön járna Pistoriusnak, a csütörtöki döntés pedig eleget is tett ennek. Az öttagú testület szerint ugyanis az atléta tudatában volt annak, hogy az a fegyver, amelyet használt, olyan erős, hogy a lövések a mosdóban lévő személy halálát okozhatják.


Az áldozat édesanyja (szőke) is ott volt a bíróságon:


A legfelső bíróság szerint Thokolize Masipa bíró a tárgyalások alatt számos hibát követett el, ezért is születhetett rossz ítélet. Nem vizsgálták meg alaposan Pistorius vallomásait, amelyben többször is ellentmondásba keveredett, és a sportoló arra sem adott elfogadható magyarázatot, hogy miért kellett végzetes lövéseket leadnia. Ahogy a bíró fogalmazott: „Pistorius hazardírozott az áldozat életével”, nem törődött azzal, hogy a lövésekkel megölheti őt, az ítélet szempontjából pedig irreleváns, hogy a sportoló tudta-e, hogy ki van a mosdóban – ez volt a legnagyobb hiba, amit Masipa bíró elkövetett.


Az ítélet szempontjból lényegtelen, hogy ki volt az ajtó mögött


A legfelsőbb bíróság részéről Eric Leach bíró kitért Pistorius magyarázatára is, miszerint fenyegetve érezte magát, azért lőtt. A testület szerint azonban ez nem egy elfogadható indok, ugyanis semmi nem mutat arra, hogy aki a zárt ajtó mögött volt, fenyegetést jelentett volna a sportoló életére. A bíróság szerint legalább egy figyelmeztető lövést le kellett volna adnia Pistoriusnak, ehelyett ő egyből a nő életére tört.


Nem kérdés, hogy a vádlott meg akarta ölni azt, aki az ajtó mögött volt, ezért az ítélet: szándékos emberölés.

Eric Leach


A legfelsőbb bíróság szerint a tárgyalások során a dél-afrikai jogelvekkel ellentmondóan kezelték a bizonyítékokat is, külön nem tért ki arra, hogy miben hibázott akkor a bíróság, de a ballisztikai vizsgálat eredményét sem úgy kezelték, ahogy azt kellett volna.


Oscar Pistorius released from prison under house arrest

Pistorius nagybátyjának birtoka


Pistoriusnak így el kell hagynia nagybátyja villáját, és házi őrizet helyett ismét a börtönben tölti majd büntetését. Dél-Afrikában szándékos emberölésért 15 év jár, de Pistorius esetében ez 10-12 évre csökkenhet, tekintettel arra, hogy mindkét lábát amputálták. A védelem szeretné, ha figyelembe vennék azt is, hogy egy évet már leült a büntetéséből.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!