Pistorius: egy barát elvinné a balhét

Fotó: AFP Photo / István Hajdu

HÁTTÉR

Oscar Pistorius körül forr a levegő, nem csak egy perben érdekelt a paralimpiai futó, hanem mindjárt három eljárás folyik ellene. Egyszer a kocsija tetőablakán lőtt ki, másszor pedig egy étteremben tüzelt, ahol saját barátjára kente tettét. A gyilkossági tárgyalás hetedik napja után már számos tényező felmerült, amely kétségbe vonhatja Pistorius vallomását.


A két lövöldözési eset kapcsán tanúként hallgatták meg Pistorius barátját, Darren Francót. Használható vallomásra számítottak, hiszen Franco mind a két esetnél jelen volt, sőt az egyiknél ő maga volt az, aki elvitte a balhét. Az első alkalommal, egy szimpla közúti ellenőrzésnél a rendőr elvette Pistorius fegyverét, amelyre igencsak ingerülten reagált a sportoló. Egy gyorshajtási bírsággal megúszta, azonban nem sokkal az ellenőrzés után kilőtt saját kocsija tetőablakán. „Én vezettem, a barátnője, Samantha pedig mögöttünk ült. A rendőrtiszt elvette Pistorius fegyverét, majd kiürítette a tárat – vallotta Franco. – Ekkor azt mondta neki Pistorius, hogy már rajta van az ujjlenyomata, bármi történik, ő is felelősségre vonható lesz érte. Majd miután elindultunk, Pistorius meglehetősen idegesen reagált arra, hogy valaki hozzáért a fegyveréhez. Ekkor kilőtt a napfénytetőn én pedig jobbra rántottam a kormányt” – tette hozzá Franco.


A másik eset a Tashas étteremben történt, ahol viszont nem a saját, hanem Franco kölcsönvett fegyverével lövöldözött. Mindezek után arra kérte barátját, hogy vigye el helyette a balhét, mert körülötte túl nagy a médiafelhajtás, és egy igazi barát megtenné ezt. „Amikor kijött a tulajdonos, hogy megnézze mi történt, magamra vállaltam a történteket. Annyit mondtam, hogy elnézést, de a pisztoly kiesett a zsebemből és véletlenül sült el” – jelentette ki a tanú.Nem csak ezekben az ügyekben áll rosszul a sportoló szénája, hiszen a gyilkossági perben is egyre több olyan részlet lát napvilágot, amelyek megingathatják a történetét. A hétfői tárgyalási napon Gert Strayman patológust hallgatták meg, aki a média kizárásával ismertette az áldozat szenvedéseit, kedden pedig tovább folytatta vallomását  Azt állította, hogy két órával a halála előtt Reeva még evett, ami nem vág egybe a vádlott vallomásával. Pistorius vallomásában azt mondta, hogy már este 10 órakor aludtak, Reeva pedig hajnali negyed négykor halt meg. Pistorius ügyvédje, Barry Roux megkérdőjelezte a tanú hozzáértését, szerinte a tudományos szakirodalom máshogy vélekedik erről a bizonyítékról. „Három évtized alatt közel 15 ezer boncolást végeztem. Ismereteim alapján amint az étel bekerül a gyomorba, az emésztőnedvek munkába állnak. Ha négy órával a halála előtt evett volna az áldozat, akkor egy üres gyomrot kellett volna látnunk, viszont épp ellenkezőleg történt, valamilyen zöldséget ehetett Reeva” – reagált a neves patológus. Emellett öt milliliter vizeletet is találtak a testében, így kizárt, hogy egy órával a tragédia előtt elment volna a mosdóba.


Névjegy

A 27 esztendős Oscar Pistorius fejlődési rendellenességgel született, lábaiból hiányzott a szárkapocscsont, és a lábujjai sem nőttek ki megfelelően. A családi döntés értelmében kisgyerekkorában az amputációt választották, így műlábakkal kezdett el sportolni. Egy súlyos sérülés miatt a rögbiről áttért az atlétikára, és két hónapnyi edzés után megdöntötte a 100 méteres síkfutás paralimpiai rekordját. Pályafutása során hatszor akasztottak paralimpiai aranyérmet a nyakába, és ő lett a történelem első amputált lábú sportolója, aki az épek között indulhatott az ötkarikás játékokon. Az egészségesek mezőnyében állandó részvételt vívott ki magának, amit egy idő után többen nem néztek jó szemmel – többek szerint a speciális műlábai előnyt jelentenek ép riválisaival szemben. Pistorius erre csak annyit mondott: „Ha így van, miért nem döntik meg tucatjával a világcsúcsokat a paralimpikonok? Miért küzdenek az 50 másodperc körüli időért 400-on? Sokan csak a műlábam előnyeiről vitatkoznak, a hátrányokat rendre elfelejtik.”


Az ügy háttere

Oscar Pistorius akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha beigazolódik, hogy szántszándékkal lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot. A vád szerint a hatszoros paralimpiai bajnok egy veszekedés következtében lőtte le a modellt otthonuk mosdójában, de Pistorius ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy betörőnek nézte a lányt és ijedtében tüzelt. A Dél-Afrikában az évszázad perének tartott esemény nem csak azért kap kiemelkedő figyelmet, mert egy világklasszis sportoló áll a középpontjában, hanem mert egyúttal fényt vetít az afrikai ország sokat vitatott fegyvertartási szabályozására is. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező, versenyeit lemondó Pistorius akár egy figyelmeztetéssel is megúszhatja a történteket abban az esetben, ha vétlen emberölést állapítanak meg, ugyanis a hírhedten rossz közbiztonságú Dél-Afrikában létezik olyan törvény, amely kimondja, hogy amennyiben illetéktelenek hatolnak be az ember birtokára, használhat lőfegyvert önvédelmi célból.