Pistorius ártatlannak vallotta magát

Fotó: Europress/AFP/Alexander Joe / Europress/AFP/Alexander Joe

Hétfőn kezdődött a dél-afrikai sportoló pere, aki egy évvel ezelőtt lőtte le modell barátnőjét, mert betörőnek nézte. Az első tárgyalási napon Pistorius ártatlannak vallotta magát, valamint mindössze egy tanút, a szomszédját hallgatták meg.


Az ügy háttere

Oscar Pistorius akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha beigazolódik, hogy szántszándékkal lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot. A vád szerint a hatszoros paralimpiai bajnok egy veszekedés következtében lőtte le a modellt otthonuk mosdójában, de Pistorius ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy betörőnek nézte a lányt és ijedtében tüzelt. A Dél-Afrikában az évszázad perének tartott esemény nem csak azért kap kiemelkedő figyelmet, mert egy világklasszis sportoló áll a középpontjában, hanem mert egyúttal fényt vetít az afrikai ország sokat vitatott fegyvertartási szabályozására is. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező, versenyeit lemondó Pistorius akár egy figyelmeztetéssel is megúszhatja a történteket abban az esetben, ha vétlen emberölést állapítanak meg, ugyanis a hírhedten rossz közbiztonságú Dél-Afrikában létezik olyan törvény, amely kimondja, hogy amennyiben illetéktelenek hatolnak be az ember birtokára, használhat lőfegyvert önvédelmi célból.

Jellemző példa a médiahisztire, hogy a Paddy Power nevű fogadóiroda Pistorius keresztnevével és az Oscar-díjat ábrázoló szoborral reklámozza saját magát, miszerint pénzvisszafizetést ígér a fogadóknak, amennyiben a sportoló megússza a gyilkosságot. A kampány óriási felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon, egy óra alatt 150-en írták alá a petíciót, hogy tiltsák be azonnal a reklámot. A tragédia óta minden közösségi oldalát hanyagoló Pistorius a gyilkosság egy éves évfordulójára frissítette a honlapját egy rövid és érzelmes közleménnyel, melyben leírja, hogy nincsenek szavak, amelyek ki tudnák fejezni, amit érez, és hogy Reeva elvesztése akkora traumát okozott számára, hogy egész életében végigkíséri majd. Egy angol bulvárlap szerint a tárgyalást megelőző napokat nyaralással töltötte új barátnője társaságában.

Névjegy

A 27 esztendős Oscar Pistorius fejlődési rendellenességgel született, lábaiból hiányzott a szárkapocscsont, és a lábujjai sem nőttek ki megfelelően. A családi döntés értelmében kisgyerekkorában az amputációt választották, így műlábakkal kezdett el sportolni. Egy súlyos sérülés miatt a rögbiről áttért az atlétikára, és két hónapnyi edzés után megdöntötte a 100 méteres síkfutás paralimpiai rekordját. Pályafutása során hatszor akasztottak paralimpiai aranyérmet a nyakába, és ő lett a történelem első amputált lábú sportolója, aki az épek között indulhatott az ötkarikás játékokon. Az egészségesek mezőnyében állandó részvételt vívott ki magának, amit egy idő után többen nem néztek jó szemmel – többek szerint a speciális műlábai előnyt jelentenek ép riválisaival szemben. Pistorius erre csak annyit mondott: „Ha így van, miért nem döntik meg tucatjával a világcsúcsokat a paralimpikonok? Miért küzdenek az 50 másodperc körüli időért 400-on? Sokan csak a műlábam előnyeiről vitatkoznak, a hátrányokat rendre elfelejtik.”

Oscar Pistorius reggel érkezett meg a zsúfolásig telt tárgyalóterembe, ahol jelen volt többek között az elhunyt Reeva Steenkamp családja, akikkel nem beszélt egy szót sem. A nap folyamán több tanú meghallgatását tervezték, többek között a sportoló szomszédait, illetve az áldozat barátnőit és testvéreit.


A tárgyalás csúszással indult, mert az eredetileg kijelölt tolmács elsírta magát és kijelentette, hogy nem tudja végigcsinálni, ezért újat kellett keríteni. Korábban kivezettettek egy nőt, aki a Pistorius lábát amputáló orvos feleségének nevezte magát. Szerinte a sportolónak rég pszichiátriai kezelésen kellene részt vennie. Oscar Pistorious At Indictment Hearing -

A vád ismertetése után Pistorius a bírónő „Bűnösnek tartja-e magát?” kérdésére egyértelmű nemmel felelt. Barry Roux, a sportoló ügyvédje tagadta az egyik tanú állítását, mondván a gyilkosságot megelőzően veszekedtek volna a barátnőjével.


Órákon át faggatták az első tanút, Michelle Burgert. Pistorius pretoriai szomszédja elmondta, hogy az ominózus éjszakán borzasztó női sikolyokra, illetve segítségkérő kiáltásokra ébredt, majd négy lövést hallott. A sportoló ügyvédje rákérdezett, hogy esetleg nem azokat a hangokat hallotta-e lövésnek, amikor Pistorius egy krikettütővel próbálta feltörni a fürdőszoba ajtaját, de a nő határozott nemmel felelt.


Barry Roux, Pistorius ügyvédje felvetette Michelle Burgernek, hogy nem Steenkamp, hanem az elkövető sikolyát hallhatta, mert ilyenkor sokkal magasabb a hangja, és esetleg összekeverhette őket. A szomszéd száz százalékig biztos volt abban, hogy női hangokat hallott. Burger szerint egyértelműen női sikítás volt, olyan, mint amikor megtámadják az embert és életveszélyben érzi magát. A bíróság ezt követően visszavonult, folytatás kedden.