Piros lapot kapott a FIFA, Blatterék mégsem fújják le a tisztújítást

Fotó: AFP / JUAN MABROMATA

-

A szerdai, zürichi letartóztatásokat eredményező amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest, köztük két jelenlegi alelnököt és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval. És a svájciak még nem közöltek részleteket gyanújukról, mely szerint a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vébé odaítélése sem volt tiszta ügy. Sőt, már a 2010-es dél-afrikai világbajnokságot is emlegetik, meg az idei Copa Americát, amelyet az USA rendez, valamint a 2011-es FIFA-elnökválasztást. Az akkor is nyertes svájci Sepp Blatter viszont pénteken újrázna – és ő nincs a letartóztatottak közt.


Az amerikai igazságügy minisztérium szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

„A vádirat kiterjedt, szisztematikus és külföldön, illetve az Egyesült Államokban is mélyen gyökerező korrupciós hálózatról szól” – mondta az ügyről az FBI vezetőjével és az adóhivatal embereivel közösen tájékoztató igazságügyi miniszter, Loretta Lynch. Meg ezt:


Futballvezetők legalább két generációja érintett benne, akik bizalmi pozíciójukkal visszaélve dollármilliókra tettek szert kenőpénzekből.

Így működött a vesztegetések rendszere


Ez pedig a „FIFA-vállalkozás” felépítése


Ez a csalások világbajnoksága, ma piros lapot adunk a FIFA-nak – a focis metaforával pedig nem más élt, mint az amerikai adóhivatal illetékese:


Piros lapot adunk a FIFA-nak!


Szerdán Zürichben, a tisztújító kongresszusra érkezett FIFA-tagok szállodájából hét tisztviselőt vittek el, akiket hamarosan átadnak az amerikai hatóságoknak. Köztük van két alelnök, Jeffrey Webb, az észak- és közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF 50 éves, kajmán-szigeteki vezetője és a 83 esztendős, uruguayi Eugenio Figueredo.


Rajtuk kívül a brazil szövetséget áprilisig irányító, ugyancsak 83 éves José Maria Marin, az 58 éves Costa Rica-i Eduardo Li, a 64 éves nicaraguai Julio Rocha Ocha, a korábbi alelnök, a 72 éves trinidadi Jack Warner, az 58 éves brit Costas Takkas, a 68 éves venezuelai Rafael Esquivel és a 86 éves paraguayi Nicolás Leoz neve szerepel a kilenc FIFA-illetékest tartalmazó listán.


Kombókép; felülről balról jobbra: Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Julio Rocha, Eduardo Li, Eugenio Figueredo, Jose Maria Marin, Aaron Davidson


Itt van tehát a reggel óta bővülő lista

 • Jeffrey Webb - FIFA-alelnök, a Concacaf (Észak-és Közép-Amerika, valamint a Karib-térség fociszövetsége) vezetője, a Kajmán-szigeteki szövetség elnöke
 • Costas Takkas - Webb munkatársa, a Kajmán-szigeteki szövetség főtitkára
 • Jack Warner - a FIFA korábbi alelnöke
 • Eduardo Li - a Costa Rica-i futballszövetség elnöke
 • Eugenio Figueredo - FIFA-alelnök, a dél-amerikai labdarúgó-szövetség, a Conmebol uruguayi elnöke
 • Jose Maria Marin - a brazil fociszövetség áprilisban lemondott elnöke, a riói olimpia szervezőbizottsági tagja
 • Julio Rocha - a FIFA nicaraguai tisztviselője, a nicaraguai szövetség elnöke
 • Nicolás Leoza - a dél-amerikai labdarúgó-szövetség, a Conmebol 2013-ban lemondott volt elnöke
 • Rafael Esquivel - a venezuelai fociszövetség 1988 óta hivatalban lévő elnöke
 • Aaron Davidson - a Traffic Sports USA marketingcég elnöke, az Észak-Amerikai Labdarúgó Liga elnöke
 • Alejandro Burzaco - az argentin Torneos y Competencias sportmarketingcég ügyvezetője
 • Hugo és Mariano Jinkis - argentin fociközvetítő cégek ügyvezetői
 • José Margulies - a csúszópénzek állítólagos közvetítője

A FIFA korábbi alelnöke, Jack Warner az őrizetbe vételeket követően úgy nyilatkozott, hogy ő ártatlan, nem is hallgatták ki, ráadásul már nem is tevékenykedik a labdarúgásban.


Az amerikai hatóságok tudják, hol találnak. Én mindenesetre nyugodtan alszom

– nyilatkozott a TV6 nevű tv-csatornának.


A sportmarketing területéről az argentin Alejandro Burzacót, valamint Hugo és Mariano Jinkist, az amerikai Aaron Davidsont és a brazil José Marguliest vádolják.

Az amerikai hatóságok közben azt is bejelentették, hogy a CONCACAF miami központjában is házkutatást tartanak.


Ezzel a zürichi akcióval indult a gőzhenger