Pintér zsidómentőket méltatott, de mellőzte a felelősség kérdését

Fotó: VS.hu/Balkányi László / VS.hu/Balkányi László

-

Az egyik embermentő fia nem fogadta el a belügyminiszter kitüntetését. Míg Pintér csak a szépet hangsúlyozta, az izraeli nagykövet beszédében kritizálta a múlthamisítást, és hangsúlyozta, hogy nem szabad elfeledkezni a magyarok felelősségéről sem.


Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete „Világ Igaza” kitüntetéseket, Pintér Sándor belügyminiszter Bátorságért érdemjeleket adott át csütörtökön a Belügyminisztériumban azoknak a keresztény embereknek, akik zsidókat mentettek meg a holokauszt idején. Mivel a kitüntetettek már nem élnek, leszármazottaik vettek részt az eseményen. A Knesszet 1953-as törvénye hatalmazta fel a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetet, hogy a Világ Igaza kitüntetést adományozza azoknak az embereknek, akik zsidókat mentettek a vészkorszakban. Egy közszemélyiségekből álló bizottság vizsgálja azt, hogy az említett emberek önszántukból, ellenszolgáltatás nélkül nyújtották-e a segítséget.   - A kitüntetések   Pintér csak a szépről beszélt Magyarország fontosnak tartja emlékezni az áldozatokra, mondta beszédében Pintér Sándor, ugyanakkor a felelősség kérdését gondosan kerülte. Ehelyett arról beszélt, hogy a kormánynak már 2010-ben „egyértelmű álláspontja volt”, hogy vissza kell szorítani mindenféle „szélsőséges megnyilvánulást”. Elmondása szerint ez nem csupán nyilatkozat, hanem érvényt szereznek ezen elveknek a mindennapok során is. Végül hangsúlyozta, hogy fontos emlékezni a bátrak, az életüket kockáztatók tetteire, hiszen ezek mindenki számára példaértékűek, annak érdekében, hogy soha többé ne lehessen „kirekeszteni, meggyalázni, meggyilkolni” embereket származásuk és hitük miatt. -
Ilan Mor, izraeli nagykövet
  Az izraeli nagykövet kritikus volt Ilan Mor izraeli nagykövet beszéde nem mellőzte a kritikát, bár konkrétumokba nem bocsátkozott, több mondata is érezhetően az elmúlt hónapok emlékezetpolitikai vitáira reflektált. Ő is méltatta a kitüntetetteket. Elmondta, hogy kitüntetésen az áll: „Aki megment egy életet, az egész világot menti meg.” A soá a magára hagyás és árulás világa volt: az elkövetők, a kollaboránsok és a közönyös szemlélők világa. Elmondta, hogy fontos hangsúlyozni, hogy voltak emberek, akik szembeszálltak a nácizmus eszméivel, de emlékezni kell arra is, hogy miért történhetett meg a népirtás, a soát ugyanis alaposan kitervelték és szisztematikusan végrehajtották. Hangsúlyozta, hogy azok, akik a vészkorszakban megölt zsidók emlékét „eltorzítják és kitörlik”, másodszorra is meggyilkolják a soá mintegy hatmillió áldozatát. A megfelelő emlékezés példájaként hozta fel Navracsics Tibor igazságügyi miniszter októberi beszédét, amelyben azt mondta: „Magyarok voltak, akik lőttek, és magyarok voltak, akik meghaltak. És ez egy óriási felelősség, amivel szembe kell néznünk itt, Magyarországon, itt Közép-Európában.” „Oktatás, oktatás, oktatás, ladies and gentlemen” – mondta több politikus, zsidó szervezetek képviselői és több osztálynyi középiskolás előtt, arra utalva, hogy a magyar kormánynak feladata lenne, hogy beültesse a köztudatba a vészkorszak alatt történteket. Majd figyelmeztetett: „Akik nem emlékeznek méltón a múltjukra, és nem tanulnak belőle, arra vannak ítélve, hogy újra átéljék azt…” A Fekete testvérek nem kérték a belügyminiszter kitüntetését A Fekete testvérek nem kérték a belügyminiszter kitüntetést   Volt, akinek nem kellett a kitüntetés Az összes díj posztumusz volt, a gyermekek, unokák vagy bizonyos esetekben a dédunokák vették át (a kitüntetetteket lejjebb soroljuk fel). Az egyik kitüntetett, Fekete Nagy Béla grafikusművész fiai, Fekete Mihály és László nem vették át Pintértől a kitüntetést. Kérdésünkre Fekete Mihály utóbb elmondta: azt nehezményezték, hogy apjuk zsidó származású felesége, Barta Éva miért nem kapta meg legalább a magyar államtól az elismerést, ha már magyar emberként mentett más magyarok állampolgárokat (a Világ Igaza kitüntetést nem-zsidó embereknek adják át, de a Bátorság érdemjelek esetében nincs ilyen megkötés). Kifejezte nemtetszését annak kapcsán is, hogy szerinte Pintér egy olyan kormány képviselőjeként adja át a kitüntetéseket, amely semmibe veszi a magyarországi zsidóságot. Fekete és felesége közösen készítettek hamis iratokat az üldözötteknek, valamint együtt öltöztek be nyilas egyenruhába, hogy így a csillagos házból kimenthessék a zsidókat. Végül az egyik embermentő unokája, Zima Miklós megszólalt a kitüntetettek nevében. Azt mondta, a vészkorszak alatt bátorságot mutatók cselekedetei ma is példaértékűek, és a magyar embereknek az elesettek láttán ma is az ő tetteik szellemében kell cselekedniük.

Hegedűs D. Géza színművész olvasta fel az embermentők történeteit. Tízen részesültek Világ Igaza kitüntetésben (illetve kaptak ezzel együtt Bátorságért érdemjelet a Belügyminisztériumtól): Baranyai Ferenc asztalosmester egy zsidó munkaszolgálatos századnál szolgál a háború alatt, és ez idő alatt asztalosműhelyében bújtatta el a Grünfeld családot, ahova naponta ételt szállított nekik. Fekete Nagy Béla egy baloldali művészeti csoport tagjaként találkozott zsidó származású feleségével, Barta Évával. A vészkorszak alatt közösen készítettek hamis iratokat az üldözötteknek. Mivel Fekete kapcsolatban állt egy szabóval, aki a nyilasok egyenruháit varrta, lehetősége nyílt arra is, hogy magukra öltsék a nyilasok egyenruháját, és így a csillagos házakból zsidókat menthessenek. Merényi Elemér tánctanár a hadsereg tisztjeként szolgált és ezalatt óvóhelyet biztosított Székely Imre orvosnak és családtagjainak. Halász (Singer) Krisztina katolikus kommunista volt és a lakásában rejtegetett két zsidó fiatalt, amíg világnézete miatt nem került saját élete is veszélybe. Mivel a bizottság nem találta meg rokonait, kitüntetését a Jad Vasem Intézetben őrzik.   - Merényi Elemér lányai   Szabó Gyula és Felesége, Paulina a házuk tetőterén bújtatta el és élelmezte a Gluck családot. Szederkényi Engelbert Henrik tartalékos tisztként többeknek hamis papírokat szerzett, majd szülei otthonában bújtatta Zala Weisz Lipótot. Varga Tamás matematikus karácsony este, amikor az őrség tagjai ittasak voltak, megszöktetett nyolc munkaszolgálatost, kettőt apja házában bújtatott. Zima Emánuel és fia, József: Emánuel Csehszlovákia budapesti nagykövetségén dolgozott, a követség épületében bújtatta a korábban őt kezelő Flamm Mária doktornőt és családtagjait. Fiával felváltva látták el őket. Ők már 1971-ben megkapták a kitüntetést, de csak mostanra kerültek elő leszármazottaik.